Schuldhulpverlening

Zelf je schulden regelen

Heeft u beginnende schulden? Pak ze zelf aan met het stappenplan van zelfjeschuldenregelen.nl. Bij kleinere schulden is het meestal nog niet nodig om hulp te zoeken. U kunt zelf ook een oplossing proberen te vinden. De Nibud website zelfjeschuldenregelen.nl helpt u daarbij.

Met de quickscan op zelfjeschuldenregelen.nl ziet u snel of deze site geschikt is voor uw situatie.

In vijf stappen naar een oplossing

Zelfjeschuldenregelen.nl begeleidt u in vijf stappen naar een plan van aanpak voor uw geldproblemen. Er staat achtergrondinformatie over het oplossen van schulden en de werkwijze van schuldeisers. Ook leest u hoe anderen hun schulden hebben opgelost.

Hoe werkt het stappenplan?
Bij stap 1 maakt u een overzicht van uw schulden. Waar en hoeveel schuld heeft u? Als u die vraag heeft beantwoord maakt u bij stap 2 een inschatting van wat u denkt te kunnen aflossen. U ziet later bij stap 4 of dit haalbaar is of niet.

Bij stap 3 werkt u uw situatie verder uit. Zo krijgt u een beeld van wat uw vaste lasten en andere uitgaven zijn. Als dit duidelijk is maakt u bij stap 4 een begroting. U past de begroting zelf aan naar uw situatie. Onderaan ziet u of het ingeschatte bedrag bij stap 2 haalbaar is als aflossing.

Stap 5 is het betaalplan. Welk bedrag kunt u op basis van uw begroting aflossen? Als er geen ruimte is om af te lossen dan moet u uw begroting aanpassen bij stap 4. Als er wel ruimte is voor aflossing, kunt u nu beginnen met doen van voorstellen voor een betalingsregeling.

Tip: Op zelfjeschuldenregelen.nl zijn ook voorbeeldbrieven te vinden. Met deze brieven kunt u schuldeisers voorstellen doen voor een betalingsregeling.

84% onderneemt direct actie wanneer zij merken dat ze achter lopen met betalen.

Wat kunt u nog meer doen?

Los sneller af met uw extraatjes
Probeer zo veel mogelijk op tijd de aflossingen te betalen om extra kosten te voorkomen. Een jaaroverzicht kan hierbij helpen. Noteer per maand uw inkomsten en uitgaven en bekijk in welke maanden u geld overhoudt.

Probeer zo veel mogelijk of zelfs alles in een keer af te lossen. Dit kan als u een maand wat extra’s over heeft. U kunt bijvoorbeeld uw vakantiegeld of de eindejaarsuitkering gebruiken voor de aflossing van uw schuld.

Lenen
Met een lening kunt u een aantal kleinere schulden direct aflossen. Eén grote lening is overzichtelijker dan een aantal kleine leningen. Let er wel op dat u niet het ene gat met het andere vult. De lening moet u echt gebruiken voor aflossen en niet voor nieuwe uitgaven. Ook moet de totale maandelijkse aflossing niet groter worden dan wat u nu aflost. Anders wordt uw totale schuld alleen maar hoger.

Contact met uw schuldeisers
Reageer altijd op een brief. Ook van een incassobureau of deurwaarder. Dit kan hogere kosten voorkomen. Spreek een haalbare betalingsregeling af, die u ook echt na kunt komen. Anders verliest u uw geloofwaardigheid bij de schuldeisers.

Tip: Lukt het u niet om uw geldzaken zelf weer op de rails te krijgen? Zoek dan hulp. Wacht niet te lang maar onderneem actie.