Menzis stuurt ouders brief over bezoek aan tandarts

Menzis gaat de ouders van enkele duizenden kinderen in de regio’s Groningen en Arnhem een brief sturen om ze aan te moedigen het gebit van hun zoon of dochter te laten checken bij de tandarts. Door de opkomst bij de tandarts te vergroten, willen we meer kinderen laten opgroeien met een gezond gebit.

21 juli 2020

We sturen een brief naar ouders van kinderen die 5 jaar zijn geworden en bij wie nog geen tandartsbezoek geregistreerd staat. In de brief leggen we uit hoe belangrijk periodieke controles bij de tandarts zijn. En we vertellen dat er voor ouders – met uitzondering van orthodontie – geen kosten verbonden zijn aan het tandartsbezoek van hun kind tot de leeftijd van 18 jaar. Enkele weken na verzending van de brief belt Menzis de ouders om te inventariseren of zij het advies opvolgen.

10.000 kinderen

Naar schatting gaat ongeveer 1 op de 5 kinderen niet op controle naar de tandarts. In totaal gaat het in Groningen en Arnhem om meer dan 10.000 kinderen. Uit een proef van zorgverzekeraar DSW bleek eerder dat het aanschrijven van ouders daadwerkelijk vruchten afwerpt om de opkomst te verhogen. Ook laat onderzoek zien dat 8 van de 10 ouders het op prijs stellen als hun zorgverzekeraar ze laat weten dat tandartsbezoek van hun kinderen wordt vergoed.

Beter bereik

De beroepsorganisatie van tandartsen KNMT onderschrijft de actie van Menzis, zegt voorzitter Wolter Brands: “We zijn verheugd dat Menzis deze stap zet. In het bijzonder hopen we dat kinderen in achterstandssituaties beter bereikt worden met de boodschap dat mondzorg voor kinderen tot 18 jaar wordt vergoed uit de basisverzekering. Vaker dan kinderen uit kansrijkere gezinnen komen ze nu niet regelmatig bij de tandarts, wat tot onnodige gebitsproblemen kan leiden.”.