Zorgwoning aanschaffen: welke mogelijkheden zijn er?

Steeds meer ouderen blijven langer thuis wonen, en steeds meer familieleden besluiten de zorg op zich te nemen. Dit betekent in veel gevallen dat de huidige woning flink aangepast moet worden. Maar dit is helaas niet altijd mogelijk. In deze gevallen wordt er dan ook een speciale zorgwoning aangeschaft. Maar zo’n zorgwoning, kost natuurlijk geld. Het stijgende tekort aan deze woningen spreekt voor zich. Maar welke mogelijkheden zijn er nog meer?

Bouwen, verbouwen of kopen

Het hebben van voldoende financiële middelen hoeft niet altijd het probleem te zijn. Er zijn genoeg instanties als financer.com die het lenen van de benodigde hoeveelheden makkelijk maken. Maar dan blijft nog altijd de vraag: besluit je een zorgwoning te kopen, of te bouwen? Beide opties zijn namelijk mogelijk. Het voordeel van het zelf bouwen van een zorgwoning is dat je er daadwerkelijk alle kanten mee op kan. Je kunt de woning dus op zo’n manier bouwen en inrichten dat deze, naast zorgwoning, later ook als normale woning gebruikt kan worden. Het kopen van een zorgwoning heeft natuurlijk weer het voordeel dat je minder risico loopt. De woning wordt kant en klaar opgeleverd en je hoeft alleen nog maar over te huizen.

De prefab zorgwoning: dichtbij en toch privé

Maar daarnaast is er nog een optie: de houten prefab zorgwoning. Deze compacte, makkelijke woningen zijn, zoals de naam al verraad, pre-gefabriceerd. Het is een stuk goedkoper dan een aanbouw of bijgebouw, en je kunt de woning dichtbij de eigen woning plaatsen. Je hebt de zorgwoning in no-time gebouwd en deze zal altijd veilig en duurzaam zijn. Je kiest de afwerking zelf, en kunt het zonder problemen aanpassen naar de wensen en behoeften van de uiteindelijke bewoners. Daarnaast kun je de woning ook verplaatsen, of uiteindelijk zelfs besluiten te verkopen.

Alle mogelijkheden op een rijtje

Het voordeel van een zorgwoning in eigen tuin, is natuurlijk dat de zorg zelf een stuk makkelijker te dragen is. Of je nu een aanbouw maakt, een garage ombouwt of een pre-gefabriceerde zorgwoning aanschaft: de zorgbehoevende is altijd dichtbij. Met een paar seconden kun je bij de desbetreffende persoon zijn, en je kunt de controle in eigen handen houden. Kies je er daarentegen voor om de zorg uit te besteden. Dan kun je de zorgwoning natuurlijk apart kopen, of de huidige woning om laten bouwen tot zorgwoning. In dit geval kies je natuurlijk voor een locatie die zowel voor de zorgbehoevende, als voor de uiteindelijke zorgverlener aangenaam, functioneel en makkelijk bereikbaar is.


Dit artikel verscheen eerder op nationalezorggids.nl