Eenzame 60-plussers wonen nu samen in ‘studentenhuis’ voor ouderen

Steeds vaker wonen ouderen alleen, zo blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In Woerden hebben ze daar iets op gevonden, met de komst van het Thuishuis. In dit gebouw, eigendom van een woningbouwcorporatie, wonen een aantal 60-plussers samen via een constructie die wel wat weg heeft van een studentenhuis. Eigen woningen, maar een gezamenlijke huiskamer en keuken zorgen voor onderling contact. Dit meldt NOS.

Bewoner Ronald Vink was niet gelukkig in de 16 jaar die hij alleen woonde. Hij slikte medicatie en was depressief. Nu hij in het Thuishuis woont, is hij er een stuk beter aan toe. “Ik ben hier gelukkig geworden”, en bovendien slikt de man geen medicatie meer. Allemaal door de gezamenlijke aard van wonen in het pand. “Je hebt hier altijd iemand om je heen waar je terecht kunt voor een praatje”, zegt Vink.

De bewoners hebben allemaal een individueel huurcontract met de woningbouwcorporatie. Zij wonen in Woerden zelfstandig, maar delen samen een woonkamer. Dit is dan ook de plek om contact te maken met andere alleenstaande 60-plussers. Op vier andere locaties in het land zijn vergelijkbare huizen gerealiseerd voor ouderen.


Dit artikel verscheen eerder op nationalezorggids.nl