Vocht en schimmels

Veel huizen hebben een vochtprobleem Het ruikt vaak muf en er kunnen vochtplekken of schimmel ontstaan. Dat is niet gezond. Gelukkig kunt u er vaak zelf wat aan doen.

Hoe ontstaan vocht en schimmel in uw woning?

In een vochtige woning kan schimmel ontstaan. De belangrijkste oorzaken van veel vocht in een woning zijn:

  • Bouwtechnische oorzaken Voorbeelden hiervan zijn bouwvocht, optrekkend vocht, condensatie op niet-geïsoleerde buitenmuren of ramen met enkel glas, een vochtige kruipruimte, regendoorslag en lekkages.
  • Bewonersgedrag Door alledaagse activiteiten in huis komt vocht (waterdamp) vrij. Dit gebeurt bijvoorbeeld tijdens het douchen, koken, drogen van de was, schoonmaken en afwassen.

Om schimmels in uw woning te bestrijden, moet de oorzaak van het vochtprobleem aangepakt worden.

Wat betekent vocht en schimmel voor uw gezondheid?

Vocht en schimmels zijn niet per se de oorzaak van gezondheidsklachten, maar kunnen astma en andere luchtwegklachten wel verergeren. Door een vochtige woning kunt u last krijgen van keelpijn, niezen en hoesten, verstopte neus, piepende ademhaling en benauwdheid. Bij mensen die allergisch zijn, treden de klachten vaker op en kunnen ze heftiger zijn.

Wat kunt u zelf doen tegen vocht in uw woning?

  • Ventileer uw woning 24 uur per dag. Bij ventileren staan er tenminste 2 roosters en/of ramen open, waardoor u constant de lucht ververst.
  • Voer het vocht af. Zet tijdens en/of na het douchen, schoonmaken, wassen of koken de afzuiginstallatie hoog en/of open een raam of deur naar buiten. Doe dit tot een half uur na de activiteit.
  • Droog na het douchen de muren en vloer met een trekker.
  • Probeer de productie van vocht te beperken, door bijvoorbeeld was buiten te drogen of een droger te gebruiken die het vocht naar buiten afvoert.
  • Laat uw huis niet teveel afkoelen. Als het in uw huis kouder wordt dan 15° C, kan vocht neerslaan. Door de hele woning te verwarmen en goed te ventileren en te luchten, kan het vocht de woning verlaten.

Hebt u een huurwoning en kunt u onvoldoende ventileren? Of heeft de woning andere bouwtechnische gebreken, zoals een lekkage? Vraag de verhuurder om maatregelen te nemen. Doet de verhuurder dat niet, neem dan contact op met de afdeling Bouw- en Woningtoezicht van uw gemeente.

Tips om zelf schimmel te verwijderen

Het belangrijkste is om eerst de oorzaak van het vochtprobleem aan te pakken. Anders komen schimmels terug.

  • Op gladde oppervlakken kunt u schimmel gemakkelijk verwijderen. Gebruik een doek of spons om de schimmels weg te wrijven met soda opgelost in warm water.
  • Bij ruwe of poreuze oppervlakken dringen schimmels in het materiaal. Denk aan hout, kit, gips en pleisterwerk. Schimmels verdwijnen dan niet door schoonmaken. Het materiaal moet verwijderd en vervangen worden. Bent u huurder? Neem hiervoor contact op met uw verhuurder.

Blijf slim op de
hoogte via onze
gratis nieuwbrief

Interessante artikelen & tips over vocht en schimmels

Hoe verwijder je schimmel in de badkamer?

Een derde kinderen leeft in ‘ongezond’ huis

Gezond wonen: ‘In de meeste huizen is de lucht meer vervuild dan buiten’

Voor al uw vragen kunt u ons bellen 088 – 488 77 00

Het Huurders Zorgloket is bereikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 9.00 tot 17.00 uur op 088-488 77 00.