Ventileren en luchtkwaliteit

Frisse lucht in huis is belangrijk. Hier kunt u zelf veel aan doen. Houd de luchtkwaliteit in uw woning op peil.

Hoe komt frisse lucht in huis?

  • Natuurlijke ventilatie: frisse lucht komt binnen door open ramen of ventilatieroosters.
  • Mechanische ventilatie: frisse lucht komt binnen door ramen en/of ventilatieroosters en lucht wordt mechanisch afgezogen. De afzuigpunten (ventielen) zitten in de keuken, toilet en badkamer.
  • Balansventilatie: Frisse lucht wordt mechanisch naar binnen geblazen via ventielen in de woonkamer en slaapkamers. De afzuigpunten (ventielen) zitten in de keuken, toilet en badkamer. Balansventilatie komt voor in nieuwere woningen.

Hoe krijgt u voldoende frisse lucht in huis via ramen en roosters?

  • Luchten: Zet minstens 1 keer per dag in iedere kamer tegelijk 15 minuten een raam of buitendeur wijd open. U kunt dit het beste ’s morgens doen of ’s avonds vlak voor het slapengaan. U kunt de verwarming dan even laag zetten.
  • Ventileren: Zet altijd alle ventilatieroosters open. Heeft u geen roosters? Zet dan tenminste 1 raam op een kier. Ventileren werkt het beste als ventilatieroosters of ramen (op een kier) tegenover elkaar open staan. Als er vocht op de ramen zit, moet er méér worden geventileerd. Ventilatieroosters mogen niet verstopt raken. Maak ze daarom regelmatig schoon.

Hoe krijgt u voldoende frisse lucht in huis met mechanische ventilatie / balansventilatie?

Mechanische afzuiging en balansventilatie zorgen voor een constante stroom van frisse lucht door de woning. U regelt de hoeveelheid lucht vaak zelf door middel van een knop met verschillende standen:

  1. (laagste stand): als lange tijd niemand in de woning is, bijvoorbeeld tijdens vakantie.
  2. (middelste stand – ventileren)­: normaal.
  3. (hoogste stand – luchten)­: als u kookt, doucht, klust, de was droogt, schoonmaakt of als er veel mensen in huis zijn. Als u klaar bent, kunt u de knop na een half uur weer op stand 2 zetten. Sommige woningen hebben een tijdknop.

Heeft u ventilatieroosters? Zet deze roosters altijd open voor voldoende aanvoer van frisse lucht.

Er zijn veel verschillen tussen de systemen. Lees de gebruiksaanwijzing van uw systeem.

Waarom is frisse lucht in huis nodig?

Als u niet genoeg ventileert, blijven vocht en geuren in huis hangen. Ook kooklucht, verbrandingsgassen, dampen van pas geverfde oppervlakken, rook van kaarsen of open haard blijven dan in huis. Dit is ongezond.

Onderhoud

Een ventilatiesysteem moet goed onderhouden worden om goed te blijven werken. Zorg er daarom voor dat u ventilatieroosters en ventielen regelmatig schoonmaakt. Doe dit in ieder geval als u ziet dat er stof in zit. Roosters met een stofzuiger en ventielen met een sopje. Kijk in de gebruiksaanwijzing voor instructies of vraag het uw verhuurder of installateur. Hetzelfde geldt voor de filters van een balansventilatiesysteem.

Laat uw ventilatiesysteem regelmatig controleren. In ieder geval als u denkt dat het niet goed werkt of veel lawaai maakt. Neem hiervoor contact op met uw verhuurder of installateur.

Blijf slim op de
hoogte via onze
gratis nieuwbrief

Interessante artikelen & tips over vocht en schimmels

Hoe verwijder je schimmel in de badkamer?

Een derde kinderen leeft in ‘ongezond’ huis

Gezond wonen: ‘In de meeste huizen is de lucht meer vervuild dan buiten’

Voor al uw vragen kunt u ons bellen 088 – 488 77 00

Het Huurders Zorgloket is bereikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 9.00 tot 17.00 uur op 088-488 77 00.