Veilig wonen – brandveiligheid

Brand is levensgevaarlijk. Woningbranden zorgen naast materiele schade, jaarlijks ook voor veel slachtoffers. Met name onder ouderen die zelfstandig wonen of minder mobiel zijn. Gelukkig kunt u zelf een aantal maatregelen nemen om uw eigen veiligheid te vergroten:

Rookmelder

De makkelijkste en misschien wel belangrijkste maatregel is het ophangen van een rookmelder. Deze melder gaat af, zodra er brand uitbreekt. Uit recente cijfers blijkt dat de meeste slachtoffers vallen bij een brand door het inademen van (giftige) rook. Het gevolg is bewusteloosheid. Dit gaat vaak razendsnel, soms zelfs binnen enkele minuten nadat de brand is ontstaan. Een rookmelder waarschuwt u direct, zelfs wanneer u slaapt.

Vluchtplan

Brand komt altijd onverwachts. Daarom is het goed om vooraf een plan te maken: Hoe komt u zo snel mogelijk het huis uit en wat neemt u mee? Een vluchtplan vanuit elke ruimte in uw woning kan daarbij helpen. Vooral voor mensen die minder goed kunnen lopen of zien is het verstandig een duidelijk vluchtplan te hebben. Schakel hierbij eventueel de hulp van mensen uit de buurt in. Deze mensen kunnen snel ter plaatse zijn en uw begeleiden in het uitvoeren van het vluchtplan.

Koken

De meeste branden ontstaan in de keuken en dan vooral tijdens het koken. Als de pan te heet wordt of droogkookt dan is de kans groot dat de vlam in de pan slaat. Dit gebeurt vaak als mensen tijdens het koken weglopen bij de pan, geen kookwekker gebruiken of brandbare spullen laten liggen in de buurt van het kooktoestel (pannenlappen, hand- of theedoek, verpakkingsmateriaal).

Maatregelen als de vlam in de pan slaat?
•          Zet onmiddellijk het fornuis en de afzuigkap uit
•          Schuif het deksel van u af, over de pan. Laat deze zitten tot de vlam uit is
•          Probeer vlam in de pan nooit te blussen met water, dat maakt de brandhaard alleen maar erger

Roken

Roken is niet alleen schadelijk voor de gezondheid, het is ook vaak de oorzaak van een brand. Brandende sigaretten in as- of prullenbakken, sigarettenas op het vloerkleed of in slaapvallen tijdens het roken.

Wasgoed

Hang geen wasgoed te dicht bij de kachel of een ander verwarmingselement. U loopt dan het risico dat het wasgoed te heet wordt en vlam vat.

Kortsluiting

Plaats geen bloemen of planten bovenop en direct naast elektrische apparaten zoals een radio of televisie. Deze apparaten bevatten veel elektrische onderdelen. Tijdens het water geven kunnen die vochtig worden en kortsluiting veroorzaken.

Stand-by

Schakel apparaten met een stand-by functie helemaal uit als u gaat slapen of (voor langere tijd) het huis verlaat. Vooral oudere televisie (beeldbuismonitoren) trekken veel stof aan. Stof is zeer brandbaar, vooral wanneer het verwarmd wordt. Nieuwe tv’s zoals flatscreens zijn minder gevoelig voor het aantrekken van stof.

Folder Brandveilig wonen:

De meeste branden in huis zijn eenvoudig te voorkomen. Maar wat als er toch brand uitbreekt? Wat doet u dan? Download de folder Brandveilig wonen met de checklist.