Welke zorgkosten kunt u aftrekken van de belasting?

Verzekeraar Zilveren Kruis wijst iedereen op het feit dat sommige zorgkosten aftrekbaar zijn van de belasting. Misschien kunt u geld besparen door zorgkosten af te trekken of heeft u recht op zorgtoeslag.

Heeft u of een van uw gezinsleden vorig jaar zorgkosten gemaakt? En kreeg u die niet of gedeeltelijk vergoed? Dan kunt u deze kosten misschien aftrekken van de belasting. Niet het allerleukste klusje om uit te zoeken. Maar als u hierdoor minder belasting betaalt, wel.

Tips over aftrekbare zorgkosten en zorgtoeslag

Sommige zorgkosten zijn aftrekbaar van de belasting. Het gaat om specifieke zorgkosten. Dit zijn ziektekosten voor bijvoorbeeld fysiotherapie, mondzorg, vervoer en hulpmiddelen. U moet wel aan bepaalde voorwaarden voldoen om zorgkosten te mogen aftrekken. Zo mag u alleen zorgkosten aftrekken die boven een bepaald bedrag uitkomen: het drempelbedrag.

Heeft u zorgkosten afgetrokken bij uw aangifte?

Betaalt u na aftrek van zorgkosten weinig of geen belasting? Dan heeft u misschien recht op een tegemoetkoming. Op de website van de Belastingdienst vindt u meer informatie. Bent u chronisch ziek of gehandicapt? Dan brengt dit mogelijk extra kosten met zich mee. U kunt voor deze kosten soms geld krijgen van de gemeente. Informeer hiernaar bij uw gemeente.

Misschien heeft u recht op zorgtoeslag

De zorgtoeslag is een bijdrage van de overheid om tegemoet te komen in de kosten van uw zorgverzekering. Zo blijft de zorg betaalbaar en toegankelijk. De Belastingdienst Toeslagen bepaalt de hoogte van uw zorgtoeslag. Dit is afhankelijk van uw persoonlijke situatie.


Dit bericht verscheen eerder op de website van Zilveren Kruis