Zinnige Zorg Award 2019: Dit zijn de genomineerden

Negen genomineerden dingen dit jaar mee naar de publieksprijs die zorgverzekeraar VGZ toekent aan zorgvernieuwingen. Daarvoor zijn vooruitstrevende ideeën nodig die de patiënt centraal zetten en die gepaard gaan met minder kosten, omdat verspilling en overdaad worden gemeden. Dit meldt VGZ. 

De negen genomineerden zijn:

  1. Bernhoven ziekenhuis (Uden)– Kindvriendelijk gips bij gebroken pols. Softcast gips kan tegen water en wordt eenvoudig zelf verwijderd als de breuk is genezen. Dit scheelt de helft aan ziekenhuisbezoeken.
  2. Vincent van Gogh voor GGZ (Venray)- Behandeling met beeldbellen. Beeldbellen helpt een cliënt in de behandeling van een angst- of dwangstoornis. Zo is de therapeut virtueel aanwezig in confronterende situaties.
  3. Vivent (Rosmalen) – Zelfredzaamheidskoffer voor wijkverpleging. Een praktische ‘zelfredzaamheidskoffer’ verkort de duur van wijkverpleging. Door direct kennis te maken met praktische hulpmiddelen zijn cliënten eerder zelfstandig.
  4. WarmThuis (Alkmaar) – Mantelzorgers ontlast door logeerhuis. Door WarmThuis worden mantelzorgers ontlast zodat zij even op adem kunnen komen. Zij kunnen hun geliefde met een gerust hart achterlaten. Dementerende cliënten wonen zo’n negen maanden langer thuis.
  5. Máxima Medisch Centrum (Veldhoven) – Minder complicaties na darmoperatie. Door een intensieve samenwerking voor, tijdens en na een dikkedarmoperatie is het risico op levensbedreigende complicaties met de helft gedaald.
  6. Rivas Zorggroep (Gorinchem) – Telefonisch consult met ziekenhuis helpt huisarts. De huisarts raadpleegt de specialist uit het ziekenhuis met een telefonisch consult. Vaak luistert de patiënt zelfs mee in dit gesprek. Zo voelt de patiënt zich serieus genomen, is sneller geholpen en ontvangt direct gericht zorgadvies. Dit voorkomt onnodige doorverwijzingen naar het ziekenhuis.
  7. Radboudumc (Nijmegen) – Geen algehele narcose voor angstige patiënten. Angstige patiënten krijgen geen narcose meer maar ondergaan ontspannen een pijnlijke ingreep: dit kan dankzij sedatie. Het is veel minder belastend dan narcose, geeft een sneller herstel en dus een korter verblijf in het ziekenhuis.
  8. Catharina Ziekenhuis (Eindhoven) – Thuiszorg niet nodig voor stoma. Door je stoma zelf te behandelen, kunnen patiënten eerder naar huis en zijn ze niet afhankelijk van thuiszorg. .
  9. Albert Schweitzer ziekenhuis (Dordrecht)– Zorg aan huis bij patiënt met kanker voor toedienen medicijnen. Het toedienen van belastende medicijnen tegen botcomplicaties gebeurt thuis. De patiënt blijft in zijn of haar vertrouwde omgeving en hoeft niet meer naar het ziekenhuis.

Het Nederlandse publiek bepaalt de finalisten

Het Nederlandse publiek bepaalt wie de finalisten worden door te stemmen op een van de initiatieven: dit kan via de website www.vgz.nl/zinnigezorgaward tussen maandag 13 mei en maandag 3 juni. Een deskundige jury beoordeelt op dinsdagavond 4 juni de drie winnaars. Er zijn drie prijzen: 10.000 euro voor de winnaar, 5.000 euro voor nummer twee en 2.500 euro voor de derde plaats. Met het geld kunnen de zorgaanbieders hun zinnige zorg initiatief verbeteren.


Dit bericht verscheen ook op www.nationalezorggids.nl.