Senioren verbergen pijn

Lichaamspijn bij senioren heeft grote impact op de relatie met hun omgeving en familieleden. De pijn zorgt er bij een kwart (26%) voor dat zij niet in staat zijn om zoveel tijd met familie door te brengen als ze zouden willen.

Ook de relatie tussen grootouders en kleinkinderen lijdt hieronder. Meer dan de helft van de Nederlandse opa’s en oma’s (53%) verbergt hun lichaamspijn voor kleinkinderen. Senioren verliezen hierdoor het plezier in bewegen en worden beperkt in hun vrijheid. Dit blijkt uit de Global Pain Index 2017 van GSK Consumer Health, waarin 500 Nederlanders gevraagd werden naar hun pijnbeleving.

Nederlanders blijven lang met pijn rondlopen

Uit het onderzoek komt naar voren dat Nederlanders langer met pijn blijven rondlopen dan andere nationaliteiten. 59 procent van de Nederlanders blijft stil over hun lichaamspijn en deelt dit niet in de directe omgeving. Wereldwijd is dit percentage een stuk lager (41%). Ook de stap naar de dokter duurt langer dan het wereldwijde gemiddelde. De helft van de Nederlanders (51%) wacht een paar maanden of zelfs een paar jaar voor ze professionele hulp zoeken. Wereldwijd ligt dit percentage op 39 procent. Nederlandse vrouwen wachten zelfs nog wat langer. 58 procent wacht een paar maanden tot een paar jaar, terwijl dit in andere landen gemiddeld lager ligt (44%).

Zonder pijn bewegen

Wanneer pijn ervoor zorgt dat senioren hun bewegingsvrijheid verliezen, heeft dit invloed op de kwaliteit van leven. Het is daarom belangrijk dat 55-plussers zonder pijn kunnen blijven bewegen.


Bron: GSK.
Dit bericht verscheen eerder op Mijngezondheidsgids.nl