Veel ouderen slachtoffer van babbeltruc

De politie is gestart met een landelijke campagne om mensen weerbaarder te maken tegen babbeltrucs. Onder het motto ‘Laat niemand binnen, wat ze ook verzinnen’ gaat de politie meer informeren over de kwetsbare positie van ouderen en wat er te doen is tegen babbeltrucs.

Trucs om binnen te komen zoals bij een echtpaar in Spanbroek en babbeltrucs zijn er in veel soorten en maten. En met name ouderen zijn er slachtoffer van.

Bij babbeltrucs, waarmee types met duistere bedoelingen zich bijvoorbeeld naar binnen praten bij mensen om daar dingen te stelen, zijn meestal ouderen het doelwit. Die schamen zich er achteraf vaak voor, waardoor niet alle slachtoffers aangifte doen.

De politie noemt het heel belangrijk dat ouderen en hun omgeving worden voorgelicht om te voorkomen dat ze erin trappen. Ze gaat daarvoor social media inzetten en wijkagenten gaan informatiepakketten uitdelen. Ook komen er folders en posters en zal er aandacht voor zijn op radio en tv en in kranten.

Tips van de politie om de babbeltruc te herkennen

Volgens de politie draait het allemaal om de voordeur. Wordt er gebeld, dan moet de bewoner zich afvragen: Ken je de mensen niet aan de deur? Verwacht je niemand? Komen ze op een onverwacht tijdstip? Willen ze naar binnen met een apart verhaal?

Vertrouw je het niet. Laat dan mensen zeker niet binnen en bel de politie zodra je de deur hebt gesloten.

Op de website van de politie staan aanvullende tips: https://www.politie.nl/themas/babbeltruc.html


Dit bericht verscheen eerder op de website van Hart van Nederland