Breed front tegen dure kankermedicijnen

Minister van Volksgezondheid Edith Schippers wil een brede coalitie vormen om een einde te kunnen maken aan te dure kankermedicijnen.

Dat zal ze maandag 31-10-2016 aankondigen in Parijs, waar zij spreekt op de World Cancer Leaders’ Summit.

Eerder deze maand kondigde Schippers al aan om met haar Europese collega’s om de tafel te gaan bij de farmaceutische bedrijven over de hoge prijzen van sommige medicijnen. Nu zegt ze dat regeringen het probleem niet alleen kunnen aanpakken en dat ze daarom steun nodig heeft van kankerbestrijdingorganisaties, patiëntengroepen, kennisinstellingen en behandelaren.

“Ook de wetenschap en de artsen- en verpleegkundigenorganisaties zijn nodig in dit verbond”, stelt Schippers. “Alleen samen kunnen we de druk voldoende opvoeren. Dat is nodig voor het behoud van de betaalbaarheid en toegankelijkheid van deze cruciale medicijnen.”

Prijzen medicijnen liggen niet in verhouding

Volgens Schippers worden de medicijnen om kanker te bestrijden steeds beter, maar lijken de prijzen niet in verhouding te staan met de kosten voor onderzoek en ontwikkeling. Het aantal kankerpatiënten is volgens het ministerie sinds 1990 gestegen, al is het percentage relatief afgenomen door de hogere levensverwachting en de groeiende bevolking. Wel stijgt de overlevingskans door de steeds hogere kwaliteit van de medicijnen.


 

Dit artikel over de plannen van Minister Schipper verscheen eerder op nu.nl