M-health toont belofte voor een betere gezondheid

Consumenten en zorgaanbieders kunnen uit duizenden gezondheidsapps kiezen. Maar er was tot nu toe weinig informatie over de effectiviteit van deze apps bij het verbeteren van gezondheid. Nieuw onderzoek van de University of Florida en de University of Kansas suggereert dat m-health-apps een verschil kunnen maken bij het stimuleren van gezond gedrag.

Onderzoek naar m-health

Uit een meta-analyse van studies over mobiele interventies bij pediatrische patiënten, blijkt een positief verband te komen. De onderzoekers ontdekten dat het gebruik van mobiele apps de gezondheid van kinderen kan verbeteren. De resultaten werden in de medische uitgave JAMA Pediatrics gepubliceerd.

“Gezien de bereidheid van de jeugd om apps te gebruiken voor gezondheidsdoeleinden, kan m-health helpen om positieve gedragsveranderingen te stimuleren,” zegt onderzoeker David Fedele van de University of Florida.

Onderzoeksmethode

De onderzoekers deden een data-analyse van 37 studies naar de effectiviteit van m-health. Deze studies onderzochten hoe m-health gezond gedrag bij jonge kinderen kan stimuleren. Hierbij werden er gezondheidskwesties als inentingen, diabetes, astma en obesitas behandeld.

De manieren waarop m-health hierbij gebruikt werd varieerden van het verstrekken van persoonlijke herinneringen en het vaststellen van symptomen tot het geven van interactieve feedback.

Bij de meta-analyse werd vastgesteld dat m-health effectief was bij het stimuleren van gezond gedrag. De m-health-apps met het beste resultaat betrokken de ouders of verzorgers bij de interventie.

Voordelen van mobiele interventie

Mobiele gezondheidsinterventies zijn volgens Fedele om verschillende redenen aantrekkelijk voor consumenten en klinieken, zoals de mogelijkheid om allerlei soorten gezondheidsgegevens vast te leggen.

Bij vroegere m-health-apps werd er gebruikgemaakt van tekstberichten om informatie naar de patiënt te sturen, maar dit is nu verder ontwikkeld. Apps kunnen namelijk automatisch meerdere gegevens registreren als dag- en nachtritme, slaapkwaliteit en zelfs hartslag.

“Het gebruik van mobiele gezondheidsinterventies kan al deze informatie combineren om een zo gepersonaliseerd mogelijk advies te bieden, en misschien zelfs een betere vertegenwoordiging van iemands dagelijks leven,” zegt Fedele. Daarnaast kan er online hulp aangeboden worden, buiten de bezoektijden van de desbetreffende kliniek.

Vervolgonderzoek

“Deze studie heeft ons duidelijk gemaakt dat een aantal m-health-strategieën de moeite waard zijn voor app-ontwikkelaars in de gezondheidssector,” zegt collega-onderzoeker Christopher Cushing van de University of Kansas.

“We moeten op dit moment echter meer onderzoek doen voordat we specifiek advies kunnen geven over de praktische implementatie van m-health. Over het algemeen lijkt het erop dat we m-health in combinatie met een gezonde dosis klinisch inzicht kunnen aanraden.”


Dit bericht verscheen eerder op mijngezondheidsgids.nl