Korting op collectieve verzekering is geen misleiding

De fictieve korting die zorgverzekeraars bieden op de zorgverzekering aan mensen met een collectieve basispolis, is niet misleidend. Dat vindt de topman van zorgverzekeraar Menzis. ,,Er is genoeg keus uit alle verzekeringen die op de markt zijn en in de praktijk kunnen alle mensen linksom of rechtsom een collectieve verzekering afsluiten, zodat ze ook meeprofiteren”, aldus Ruben Wenselaar.

De bestuursvoorzitter van Menzis denkt dat de prijzen van gewone verzekeringen zonder korting en collectieve verzekeringen met een voordeeltje nu nog dichter bij elkaar komen te liggen.

Wenselaar is ook voorstander van het plan om verzekeraars duidelijk te laten aangeven op welke basisvariant hun ‘kloonpolis’ is gebaseerd. ,,Wij zijn er al mee bezig om het aantal polissen terug te schroeven en nog duidelijker informatie te geven over de voorwaarden. Daar past dit besluit goed in.”

Peter Ruys van de website Zorgkiezer stelt dat de kortingen vooral in het leven zijn geroepen voor tussenpersonen, maar verzekeraars zijn er al terughoudender mee geworden. ,,Bijna niemand biedt nog 10 procent korting op dit ogenblik.”

Voor de consument lijkt zo’n prijsvoordeel prettig, snapt Ruys. ,,Maar als het in de praktijk gaat om een nepkorting, dan moeten mensen zich daardoor dus niet blind laten maken. In het algemeen is het prijsverschil tussen collectief en individueel grofweg al verdwenen.”

Meer transparantie juicht hij toe, maar de deskundige vraagt zich af of mensen straks beter kunnen vergelijken. ,,Het ligt een stuk ingewikkelder dan: het zijn allemaal kloonpolissen, dus afschaffen.”

Er is volgens Ruys wel degelijk sprake van verschillen in dienstverlening voor bepaalde doelgroepen. ,,De basisverzekering is nu eenmaal in de kern een polis waarop gevarieerd kan worden. Dus dit plan gaat niet voorkomen dat je geen appels met peren meer vergelijkt.”


Dat artikel is eerder geplaatst op ad.nl