Huurtoeslag over 2015 aanvragen

Woonbond.nl | 23 augustus 2016 ​Had u in 2015 recht op huurtoeslag, maar heeft u over dat jaar nog geen huurtoeslag aangevraagd? U heeft nog tot 1 september de tijd om huurtoeslag over  2015 aan te vragen. Daarna kan het niet meer.

​Vraag voor 1 september nog uw huurtoeslag over 2015 aan!

De huurtoeslag is een tegemoetkoming in de huurlasten voor huurders met een laag inkomen. Om te bepalen of u recht heeft op huurtoeslag, kijkt de Belastingdienst naar uw jaarinkomen, vermogen, (de huurprijs van) uw woning, de samenstelling van uw huishouden en uw leeftijd.

Laatste kans aanvragen huurtoeslagInkomen en vermogen bepalen de huurtoeslag

De inkomensgrenzen voor huurtoeslag lagen in 2015 ongeveer op € 22.000 (eenpersoonshuishouden) of € 30.000,- (meerpersoonshuishouden). Voor jongeren onder de 23 jaar gelden lagere inkomensgrenzen. Het vermogen (spaargeld) dat u op 1 januari 2015 had mag niet hoger zijn dan € 21.330 per persoon. Voor ouderen in de AOW-leeftijd gold in 2015 een hogere vermogensvrijstelling.

Type woning en huurprijs

Om huurtoeslag te kunnen krijgen, moet u in een zelfstandige huurwoning wonen. Voor kamers is geen toeslag mogelijk. Verder geldt dat de huurprijs van uw woning niet hoger mag zijn dan de huurtoeslaggrens van €710,68. Voor jongeren tot 23 geldt dat de huurprijs niet hoger mag zijn dan € 403,06.

Kom voor 1 september in actie

Heeft u in 2015 géén huurtoeslag gekregen en had u daar gezien uw jaarinkomen en overige voorwaarden wel recht op?  Vraag dan vóór 1 september alsnog toeslag aan. Na 1 september is het niet meer mogelijk om toeslag aan te vragen over 2015.

Proefberekening en aanvragen

De website van de Belastingdienst biedt een rekentool waarmee u –anoniem- een proefberekening kunt maken. Na het invoeren van een aantal gegevens ziet u of u huurtoeslag kunt krijgen en zo ja,  om welk bedrag het dan gaat. Vervolgens kunt u met Mijn Toeslagen toeslag aanvragen.

​Dit artikel over de zorgtoeslag verscheen eerder op www.woonbond.nl
​Bron: Woonbond