Huurprijs stijgt harder dan koopprijs woning

Telegraaf.nl | 23 augustus 2016 Huurders kampen elk jaar met zwaardere prijsverhogingen dan kopers. Dat concludeert onderzoek naar de gemiddelde prijstoenames op de woningmarkt uit de afgelopen jaren.

De bovenmatige prijsstijging van de huurprijs is slecht nieuws voor consumenten

Vooral mensen die in grote steden een woning moeten huren in de vrije sector hebben het zwaar, blijkt uit het blijkt het onderzoek van Ortec Finance en de NVM. Een woning in Amsterdam heeft bijvoorbeeld een 70% hogere huurprijs dan het nationale gemiddelde.

Onderhoud

Ook factoren als woningoppervlakte en onderhoudstoestand hebben invloed. Een 10% grotere woning levert een 7% hogere huur op, terwijl voor een goed onderhouden woning 25% meer wordt betaald dan voor een slecht onderhouden woning.
,,De bovenmatige prijsstijging is slecht nieuws voor consumenten die, om uiteenlopende redenen, zijn aangewezen op de vrije huurmarkt. Daar komt bij dat het aanbod in dit huursegment nog steeds te wensen overlaat”, zegt NVM-voorzitter Ger Jaarsma.

Prijzen

De gemiddelde prijs van een geliberaliseerde huurwoning ligt in Nederland op €1244 per maand. In Noord- en Zuid-Holland moet het meest worden betaald, tot wel €1429. Friesland kent met €798 de laagste huurprijzen in de vrije sector.

Stijging huurprijs

Voor het uitbreken van de financiële crisis stegen de huurprijzen minder hard dan de koopprijzen, stelt Marc Francke, hoogleraar Real Estate Valuation aan de UvA en als onderzoeker verbonden aan Ortec Finance: ,,In tegenstelling tot de koopwoningmarkt heeft zich geen grote daling voorgedaan in huurprijzen tijdens de huizencrisis.

Doordat huurprijzen tussen 2013 en 2015 sterker zijn gestegen dan de koopprijzen, is ook in deze periode het markthuurpercentage toegenomen.”

Dit artikel over de stijging van de huurprijs verscheen eerder op Telegraaf.nl
​Bron: http://www.telegraaf.nl/dft/nieuws_dft/26464851/__Huurprijs_stijgt_harder_dan_koopprijs_woning__.html