Een stem tegen de huurdersbelasting

Huurders bieden Kamer oproep tegen huurdersbelasting aan

Woonbond.nl | 5 juli 2016 Tientallen huurders boden op dinsdag 5 juli op het Plein in Den Haag een oproep aan de Tweede Kamer aan om tegen de huurdersbelasting te stemmen. De Kamer debatteert op woensdag 7 juli over de verhuurderheffing, een heffing die verhuurders betalen over de waarde van hun sociale woningen.

​Grote blauwe envelop

Huurders boden een grote blauwe envelop aan met daarop de tekst ‘Stem tegen de huurdersbelasting’. Huurders betalen voor de heffing via hogere huren. De huren zijn daardoor de afgelopen jaren enorm gestegen. Daarnaast kunnen corporaties door de heffing minder investeren in nieuwbouw, wat leidt tot langere wachtlijsten.

‘De heffing is bedoeld om een gat in de begroting te dichten, en is daarmee een onrechtvaardige belastingmaatregel waar alleen huurders en woningzoekenden voor opdraaien,’ aldus Woonbonddirecteur Ronald Paping. ‘Een lastenverzwaring voor de zwakste schouders. Deze huurdersbelasting moet gewoon van tafel.’ Dit jaar bedraagt de heffing zo’n 1,6 miljard euro.

foto credtits: Woonbond - actie woonbond huurdersbelasting ministerie financiën

Foto credits: www.woonbond.nl

Eerder boden de activisten blauwe bezwaarenveloppen aan bij het ministerie van Financiën, om duidelijk te maken dat de heffing een belastingmaatregel betreft.

Huurdersbelasting is een onrechtvaardige heffing

De Woonbond, VNG (vereniging van gemeenten) en Aedes (vereniging van verhuurders) deden eerder al een gezamenlijke oproep om de  verhuurderheffing of huurdersbelasting af te schaffen. Uit onafhankelijk onderzoek door onderzoeksinstituut COELO blijkt dat de heffing onrechtvaardig is. Het principe dat de sterkste schouders de zwaarste lasten dragen gaat voor deze heffing niet op. Het geld dat dankzij de heffing naar de staatskas vloeit wordt grotendeels opgebracht door huurders met een laag inkomen.

​Dit artikel over de huurdersbelasting verscheen eerder op www.woonbond.nl
​Bron: Woonbond