Gezond Wonen

Vocht en schimmels

Leven in een vochtig huis zorgt vaak voor veel gezondheidsklachten. Klachten aan de luchtwegen, maar ook allergieën komen in veel gevallen voor uit vochtproblemen in de woning. Schimmels en huisstofmijten komen meer voor in een vochtige omgeving. Daarnaast ruiken vochtige woningen erg muf. Zelfs zo erg dat het geuroverlast kan veroorzaken.

Vocht is gemakkelijk te bestrijden, maar het vergt wel wat arbeid. Eventuele lekkages moeten altijd direct verholpen worden. Het continu ventileren van alle vertrekken in de woning is cruciaal. Het gelijkmatig verwarmen van de woning voorkomt condensvorming. Dit kan ook ontstaan als de thermostaat lager wordt gezet dan 15 graden. In te koude kamer kan vochtige lucht neerslaan op de koudste plekken. Deze gecondenseerde plekken zijn een broeiplaats voor schimmels en bacteriën.

Verversen van de lucht in huis voorkomt ook veel vochtproblemen. Regelmatig luchten van uw woning is essentieel. Dit kunt u doen door een of meerdere keren per dag de ramen open te zetten.

Is er ondanks al deze maatregelen toch schimmel ontstaan? Verwijder dit dan zo snel mogelijk. Bij het weghalen van de schimmel moet u altijd draagschoenen en een mondkapje dragen. Gebruik nooit een droge borstel, want daardoor komen er allerlei schimmeldeeltjes vrij die schadelijk kunnen zijn. Als de schimmel zich aan een glad oppervlak heeft gehecht kunt u dit het beste verwijderen door met een harde borstel soda – opgelost in water – op het oppervlak aan te brengen. Uiteraard is het gebruik van een schimmelverwijderaar ook prima. Dit heeft wel een risico. Schimmelverwijderaars bevatten chloor en dat kan ademhalingsproblemen opleveren.

Bij ruwe of breekbare oppervlakken, zoals hout, gips, behang of pleisterwerk kan de schimmel meestal alleen worden aangepakt door het gehele oppervlak te vernieuwen. De schimmeldraden kunnen hier namelijk in de materiaalstructuur doordringen. Voor gericht advies moet u zich wenden tot uw verhuurder of een deskundige en die ter plaatse een beoordeling laten doen.

Bouwtechnische gebreken

Technische eisen aan woningen zijn vastgelegd in het Bouwbesluit. Bouwtechnische gebreken zoals lekkages, kapotte ventilatieroosters of een verstopt ventilatiekanaal dient de woningeigenaar op te lossen. Ambtenaren van de afdeling Bouw- en Woningtoezicht kunnen u hiermee verder helpen en adviseren.

Asbest

Asbest is in het verleden veel gebruikt bij de bouw van woningen en kantoren. Asbest is gemaakt uit natuurlijke mineralen opgebouwd uit fijne, microscopisch kleine vezels die met het blote oog niet te zien zijn. Hierdoor is het beresterk, slijtvast, isolerend en bovendien zeer goedkoop. Echter bevat het ook grote gezondheidsrisico’s. De kleine asbestvezels kunnen diep in de longen doordringen. Bij inademing kan dit op termijn buikvlieskanker, longvlieskanker en asbestose (stoflongen) veroorzaken. Hieraan sterven jaarlijks in Nederland meer dan 1.000 mensen. Tussen het moment van blootstelling aan asbest en het ziek worden kan tientallen jaren zitten.

Maakt u zich zorgen over asbest in uw leefomgeving? Neem dan contact met ons op. Wij helpen u graag verder.

Ventilatie

Voorkom gezondheidsklachten door regelmatig ventileren
Regelmatig lucht verversen is enorm belangrijk. Als de ventilatie in een woning niet op peil is, dan zorgt dat voor veel gezondheidsklachten: hoofdpijn, benauwdheid, huiduitslag en prikkelende ogen en/of slijmvliezen kunnen allemaal ontstaan als gevolg van een slecht binnenhuisklimaat. De meeste huizen in Nederland zijn voorzien van ventilatieroosters. Dit is niet zomaar gedaan. Zet deze roosters altijd open. Zodoende wordt u woning constant goed geventileerd. Daarnaast kunt u extra ventileren door (kleine) raampjes op een kiertje te zetten. Uiteraard zorgt dit voor warmteverlies, maar uiteindelijk kost het verwarmen van een goed geventileerd huis minder energie. Die komt doordat droge lucht sneller opwarmt dan vochtige lucht.

Lucht uw woning dagelijks
Naast ventileren is het ook belangrijk om de woning dagelijks te luchten. Luchten is een raam meer dan handbreedte openzetten. Dit is zeker van belang tijdens het stofzuigen, koken, na het douchen en tijdens het werken met chemische stoffen, zoals verf. Het is voldoende om dagelijks alle woonvertrekken ongeveer een halfuur te luchten, bijvoorbeeld voordat u ‘s avonds naar bed gaat of als u ’s ochtends opstaat. Vergeet niet de thermostaat vooraf op 15 graden te zetten. Hiermee voorkomt u warmteverlies.

Geschikte stand mechanische ventilatie
Bij woningen met een mechanische ventilatie is het verstandig om minimaal stand 2 aan te houden als u thuis bent. Daarnaast is jaarlijks onderhoud essentieel. De roosters en ventielen kunt u zelf schoonmaken. Hierdoor gaat het ventilatiesysteem langer mee.