Eenzame ouderen vinden vrijwilligers via datingsite

De vraag voor ‘een vintage lover met sterke armen’ van twee eenzame ouderen in de 80 op datingsite Pepper leverde honderden positieve reacties op. Het profiel is geplaatst door vrijwilligersplatform NLvoorelkaar om aandacht te vragen voor het eenvoudig oplossen van eenzaamheid. En dat is nodig: uit recente cijfers blijkt eenzaamheid bijna de helft van alle Nederlanders te raken. Dit meldt NLvoorelkaar.

Drie dagen lang waren ‘Elke Matchtelt’ en ‘Sam Ensterk’ op zoek naar een date. Vintagelovers, koffiedrinkers en spierbundels werden uitgenodigd voor een date waar ze het warm van zouden krijgen: het duwen van een rolstoel. “Omdat rollend naar huis tegenwoordig toch iets anders betekent dan vroeger, zoek ik iemand die mij naar mijn vrienden kan duwen.” Sam en Elke bleken de 80 en 90 gepasseerd en op zoek naar een goede daad in plaats van een goede date. De actie werd gewaardeerd: honderden positieve reacties stroomden binnen.

De stunt is onderdeel van de campagne ‘Ik date iets goeds’ waarmee vrijwilligersplatform NLvoorelkaar aandacht vraagt voor het voorkomen van eenzaamheid. Dat is hard nodig: 43 procent van alle Nederlanders blijkt zich soms tot vaak eenzaam te voelen. Onder 75-plussers loopt dit op tot de 54 procent. Jeroen de Punder, directeur NLvoorelkaar: “We zijn deze actie gestart omdat we een sterke stijging in de hulpvragen op ons platform zagen. Zo’n 11.000 mensen zijn op dit moment op zoek naar gezelschap, een verdubbeling ten opzichte van vorig jaar. Er helpen bijna 40.000 vrijwilligers via ons platform maar de eenzaamheidsvragen groeien harder”.

Koppel mensen aan elkaar

Uit onderzoek blijkt dat de effectiefste en simpelste manier om eenzaamheid te voorkomen is om zelf iets te ondernemen. Dat is ook de insteek van NLvoorelkaar: “Als je naar de eenzaamheidscijfers kijkt, dan is de meest voor de hand liggende oplossing: koppel mensen aan elkaar. Maar de drempel is vaak hoog. Je moet je vraag durven stellen, het moet veilig en makkelijk zijn, de match moet kloppen”, aldus de Punder. “Bijvoorbeeld voor zoiets simpels als een rolstoel van het ene gebouw naar het andere te duwen. Het is schrijnend dat mensen door zoiets simpels elkaar niet kunnen ontmoeten”.


Dit artikel verscheen eerder op nationalezorggids.nl