CZ doet proef met schuldhulpverlening

Zorgverzekeraar CZ is een proef begonnen in Den Haag waarbij 250 gezinnen worden geholpen met het oplossen van hun schulden. Door schuldhulpverlening denkt de zorgverzekeraar te kunnen besparen op zorgkosten, zo meldt het Algemeen Dagblad.

De komende vijf jaar wordt bij de probleemgezinnen de reguliere hulpverlening teruggeschroefd, wat een besparing moet opleveren van 4,75 miljoen euro. De organisatie Sociaal Hospitaal gaat vervolgens met de gezinnen aan de slag. “De eerste klap is het wegwerken van de schulden”, zegt Eelke Blokker van Sociaal Hospitaal tegen Algemeen Dagblad.

Wegvallen van stress

Door de schuldhulpverlening moet een deel van de stress in de gezinnen wegvallen waardoor hulpverleners, onder wie psychologen en maatschappelijk werkers, minder vaak ingeschakeld hoeven worden. “Dat levert dus een besparing op en leidt ertoe dat de kwaliteit van het leven van de gezinnen verbetert”, aldus Blokker. In sommige gevallen zal de hulpverlening bestaan uit het overnemen van schulden die de gezinnen naderhand aan Sociaal Hospitaal moeten terugbetalen.

Gezonde levensstijl

De gezinnen moeten ook zelf inspanningen leveren, bijvoorbeeld door hun levensstijl aan te passen. De gemeente Den Haag controleert het werk van Sociaal Hospitaal periodiek en een externe accountant controleert of de voorziene besparing echt wordt gehaald.

Als de proef succesvol uitpakt, wil CZ de schuldhulpverlening ook uitrollen naar andere steden.


Lees meer over deze proef op de website van amweb