Brand is en blijft een groot risico

Per jaar zijn er in Nederland meer dan 6.000 woningbranden. En nu de dagen korten, en de temperaturen dalen, gaan de kacheltjes weer hoog en worden de kaarsen uit de lades gehaald. Dus wordt het risico op brand ook groter.

Binnendeuren sluiten

De Brandweeracademie heeft onderzoek gedaan naar hoe je de kans op brand kunt verminderen. En hoe je, als er toch brand komt, zo veilig mogelijk weg kunt komen. Door de binnendeuren altijd gesloten te houden, heb je langer de tijd om jezelf in veiligheid te brengen. Verder zou je van tevoren al een vluchtplan moeten hebben, en kun je een vluchtmasker in huis halen.

Rookmelders

Vorig jaar bleek uit onderzoek dat er in 70% van de woningen een rookmelder hangt, maar dat maar een derde daarvan op de juiste plek hangt én werkt. Nederlandse Brandwonden Stichting heeft een speciaal Rookmelderteam waar 2.500 vrijwilligers kunnen helpen met het plaatsen van de melders als je dit zelf niet kan.

Nieuwe regels

Zoals we uit het nieuws weten, zijn vooral seniorencomplexen kwetsbaar bij brand. De ‘minder zelfredzame’ bewoners kunnen vaak slecht wegkomen in geval van nood. Daarom zijn nieuwe wettelijke regels opgesteld, zoals verplichte zelfsluitende deuren om snelle rookverspreiding tegen te gaan. En wordt er veel aandacht gegeven aan brandveiligheids-bewustwording van de senioren en hun sociale netwerk.

Wil je meer weten over brandveiligheid en de maatregelen die je kunt nemen. Neem dan contact op met ‘Het Huurders Zorgloket‘.


Huurders Zorgloket

Als huurder kunt u gratis gebruikmaken van het Huurders Zorgloket. Daar kunt u terecht met uw vragen over zorg, welzijn, of gezond en veilig wonen.

Telefonisch: Het Huurders Zorgloket is bereikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 9.00 tot 17.00 uur op 088-488 77 00.

Via e-mail:  Het Huurders Zorgloket kunt u 24-uur per dag een e-mail sturen via zorgloket@nationaalhuurderscollectief.nl.