Aantal ouderen dat overlijdt door val stijgt fors

In tien jaar tijd is het aantal ouderen dat is overleden aan de gevolgen van een val verdubbeld, blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek in opdracht van Trouw.

Vorig jaar kwamen 3.267 mensen van 65 jaar en ouder om het leven door de gevolgen van een val. Dat aantal is 32 procent hoger dan in 2010 en twee keer zo hoog als in 2005.

Expertisecentrum VeiligheidNL verwacht dat dat aantal tot 2030 met 77 procent stijgt, meldt Trouw. “Vallen is de meest voorkomende oorzaak van letsel door ongevallen bij ouderen”, zegt Saskia Kloet, van VeiligheidNL.

Volgens VeiligheidNL waren de zorgkosten door de valpartijen in 2014 810 miljoen euro. In 2030 zou dat bedrag kunnen zijn opgelopen tot 1,3 miljard euro.

Wetten

Een verklaring voor het stijgende aantal is het feit dat Nederlanders steeds ouder worden, maar ook andere factoren spelen een rol, zeggen gezondheidsexperts in de krant.

Zo zouden ouderen door veranderende wetten langer thuis moeten blijven wonen, wat meer risico’s met zich meebrengt. Ook leven mensen die ouder worden langer met ziekten en de mogelijke bijwerkingen van medicijnen tegen die ziekten, vertelt het hoofd van de afdeling geriatrie van het AMC in Amsterdam, Nathalie van der Velde, aan de krant.

Ziekte

“Vallen kan een gevolg zijn van een ziekte, bijvoorbeeld long- of blaasontsteking. Het kan ook een bijwerking van medicijnen zijn, zoals slaappillen of antidepressiva. Pillen kunnen het reactievermogen beïnvloeden of voor schommelingen in de bloeddruk zorgen. Overeind komen kan dan opeens minder gemakkelijk gaan.” Een andere oorzaak is mogelijk zelfoverschatting door ouderen, zegt ze.


 

Dit artikel over de gevolgen van een val bij ouderen verscheen eerder op nu.nl en Trouw.nl