6 tips om verkoudheid en griep te voorkomen

Verkoudheid en griep worden veroorzaakt door virusdeeltjes in de lucht. Als je die inademt, komen er soms besmette vochtdruppeltjes mee. Die komen in je longen terecht en kunnen je van daaruit ziek maken. Maar als je goed voor jezelf zorgt, hoef je helemaal niet verkouden of grieperig te worden. Hoe hoger je weerstand, hoe groter de kans dat je deze winter ongeschonden doorkomt. Dit zijn volgens verzekeraar Zilveren Kruis de zes belangrijkste tips om gezond te blijven:

 1. Zorg voor een goede conditie
  Door regelmatig te bewegen, komt je stofwisseling op gang. Hiermee worden afweerstoffen aangemaakt, waarmee ongewenste indringers worden bestreden. Ook geldt dat als je lekker hebt gesport, je ook stukken beter slaapt. En laat een goede nachtrust nu eens ontzettend belangrijk zijn voor het versterken van je immuunsysteem. Daarnaast verminderen slaap en lichaamsbeweging beide het stressniveau in je lijf. Stress zorgt ervoor dat je energieniveau daalt. Als er dan een virus in je lijf terecht komt, heb je letterlijk geen kracht meer om dat te bestrijden.
 1. Zet het raam af en toe open
  In de winter zijn we geneigd de ramen en deuren potdicht te houden, zodat we binnen lekker warm zitten. Maar wat gebeurt er als je met z’n allen in een ruimte zit waar geen frisse lucht binnenkomt en iemand niest of hoest? Juist: dan blijven alle virusdeeltjes in de lucht zweven. En die adem jij dan weer in. Gooi af en toe even het raam open, hoe vervelend dat ook lijkt. Je schoont er de lucht mee op, waardoor je minder kans hebt om besmette vochtdruppeltjes in te ademen.
 1. Kleed je warm aan
  Hoewel frisse lucht heel goed voor je is, moet je er wel voor zorgen dat je warm aangekleed bent. Verkoudheid- en griepvirussen vermenigvuldigen zich namelijk sneller als je het koud hebt. Dit omdat je lichaamstemperatuur dan daalt en je lijf meer energie nodig heeft om warm te blijven. Hierdoor is er even geen aandacht voor het bestrijden van ongewenste binnendringers. Draag daarom een sjaal en een muts in de winter en bespaar vooral niet op een warme jas.
 1. Snuit je neus niet
  Het klinkt misschien raar, maar als je denkt dat je verkouden wordt, is het belangrijk dat je niet je neus snuit. Als je vaak in een zakdoekje toetert, heb je meer kans dat je voorhoofdholtes beschadigen en gaan ontsteken, waardoor je nog verder van huis bent. Haal liever zachtjes je neus op of snuit ‘m heel voorzichtig.
 1. Drink voldoende water
  Goed water drinken is een belangrijke maatregel bij het voorkomen van griep en verkoudheid. Als je genoeg water drinkt, voert je lichaam afvalstoffen beter af. Ben je al een beetje verkouden? Laat koffie en alcohol dan staan, want dit onttrekt juist vocht aan je lichaam.
 1. Boost je immuunsysteem
  Gezond eten is essentieel als het gaat om het boosten van je natuurlijke immuunsysteem. Hierin zitten namelijk veel vitaminen die je lijf nodig heeft om griep en verkoudheid te bestrijden. Eet daarom voldoende groene groenten, vette vis en fruit. Als het echt nodig is, kun je ook nog een vitamine of zinksupplement slikken om aan de juiste stofjes te komen.

Natuurlijk kun je ook als je deze tips nauwkeurig volgt toch nog ziek worden. In dat geval is het belangrijk dat je nóg een beetje beter voor jezelf zorgt. Ga vroeg naar bed, drink geen alcohol en neem een kom kippensoep. Hier zitten namelijk aminozuren in, wat het slijm in je longen verdunt. Maar we hopen natuurlijk dat het dit jaar niet hoeft.


Dit bericht verscheen eerder op de site van Zilveren Kruis