Zo houd je je huis koel tijdens warme dagen 

Met een temperatuur van 27,4 graden was 19 april 2018 de warmste 19 april ooit. Lokaal tikte het kwik zelfs de 30 graden aan. Ook het aansluitende weekend was met temperaturen tussen 23 en 28 graden landinwaarts bijzonder warm. 

Tips voor verkoeling in huis

  • Doe zonneschermen omlaag en gordijnen dicht
  • Houd ramen overdag gesloten en zet ze ’s nachts open
  • Zet computers, lampen en andere warmteverspreiders uit als je ze niet gebruikt
  • Hang vochtige lappen voor de ramen of hang je vochtige was binnen uit
  • Zorg voor klimplanten, een groen gazon en veel bomen als je een tuin hebt

Veel kantoren hebben een klimaatbeheersingssysteem, maar hoe houd je je eigen huis op een aangename temperatuur?

Volgens voorlichtingsorganisatie over duurzaamheid Milieu Centraal hoef je bij warm weer niet meteen airco’s en ventilatoren aan te zetten. Door zonneschermen omlaag en de gordijnen dicht te doen, kun je veel warmte buiten houden.

Zet verder de ramen ’s nachts open, zodat je optimaal profiteert van de koelere lucht. Overdag is het raadzaam ze juist gesloten te houden.

Isolatie

Ook een goede isolatie van de woning kan helpen. Muren, daken en ramen die voorzien zijn van isolatie, houden de warmte beter buiten.
En als je toch je toevlucht moet nemen tot elektrische apparaten, kies dan eerder voor een ventilator dan voor een airconditioner. Die laatste is een echte energieslurper.

Over apparaten gesproken: schakel computers en lampen en dergelijke uit als je ze niet gebruikt. Ze genereren namelijk veel extra warmte. Dat geldt overigens ook voor koken. Vooral de oven jaagt de temperatuur in je huis op, dus probeer die tijdelijk te vermijden.

Ook een warmtepomp kan bijdragen aan een koeler klimaat in huis. Zo’n pomp haalt namelijk warmte uit de buitenlucht of grondwater.

Groen

Wat verder kan helpen, is veel groen rond je huis. Tegels houden warmte vast, waardoor je tuin of balkon flinke hittebronnen worden. Zorg dus voor klimplanten tegen de muren, een groen gazon en vooral bomen, voor lekker veel schaduw.

Als je een plat dak hebt, kan het helpen om dat bij het vallen van de avond met koud water te besproeien. Ook vochtige lappen voor de ramen of het binnen in plaats van buiten ophangen van de natte was, zorgen voor de nodige verkoeling.


Dit artikel verscheen eerder op nu.nl