Woonbond: pas op met inschrijfgeld voor huizen die niet bestaan

Op social media duiken geregeld advertenties op van huurhuizen die helemaal niet bestaan. De Woonbond waarschuwt er weer eens voor nu het tv-programma Opgelicht een nieuwe website heeft ontmaskerd.

‘Wees op je hoede voor schimmige websites’, waarschuwt de bond die zich inzet voor de belangen van huurders. Er zouden tientallen websites in de lucht zijn die misbruik maken van de woningnood en je inschrijfgeld laten betalen om te kunnen reageren op woningen die niet bestaan.

Een van die sites is volgens Opgelicht Mellon.nu. Via Facebook worden gesponsorde advertenties aangeboden zodat ze bij velen in het nieuwsoverzicht verschijnen. Veel mensen reageren positief op de advertenties en raden vrienden of familie aan eens een kijkje te nemen.

voorbeeld-oplichting

Kritische geluiden worden actief verwijderd en degenen die dergelijke berichten plaatsen worden geblokkeerd. Wie toch doorklikt op zo’n gesponsorde advertentie komt op een gelikt uitziende site die probeert je een premiumaccount van 24,95 euro aan te smeren, zo ziet de Woonbond. ‘De woningen waar je op reageert bestaan niet. Je betaalt dit inschrijfgeld dus voor niets.’

Tips om oplichters op te sporen

  • Betaal geen bemiddelingskosten. Bemiddelingskosten zijn er voor de verhuurder en bemiddelingsbureaus mogen dus geen geld vragen van woningzoekenden.
  • Te mooi om waar te zijn? Dan is dat het ook. Volgens Opgelicht vallen veel appartementen onder de sociale huur terwijl ze normaal gesproken – als ze wel zouden bestaan – boven de grens van 737 euro per maand zouden komen.
  • Google de naam van de site. Meestal wordt op forums zoals die van Opgelicht een melding gemaakt als iemand reden heeft om aan te nemen dat de site niet pluis is
  • Voer een afbeelding in op Google (reversed image search). Als datzelfde huis in een andere stad te zien is, is er waarschijnlijk iets mis.
  • Wees op je hoede als je veel spelfouten in een advertentie ziet staan.
  • Raadpleeg het Kadaster. Dan weet je wie de eigenaar van de woning is. Je moet dan wel eerst het adres achterhalen en meestal wordt dat geheimgehouden.

Je kunt je melden bij de Woonbond als er een oplichter actief is. Of zelfs aangifte doen bij de politie.