Wanbetalers ook in zomer niet meteen afgesloten van energie

Sneller ingrijpen moet voorkomen dat mensen die hun elektriciteitsrekening niet op tijd betalen worden afgesloten van gas en elektriciteit .

Energieleveranciers krijgen de verplichting om voortaan ook in de zomer wanbetalers eerst aan te melden bij de gemeentelijke schuldhulpverlening. Dat staat in een plan dat een uitwerking is van het regeerakkoord. Deze verplichting geldt vanaf 1 april 2018.

Door eerder in actie te komen, kan een huishouden weer sneller op de rails worden gezet, zegt een woordvoerder van het ministerie van Economische Zaken donderdag over het voorstel.

Nu moeten energieleveranciers alleen in de winter gegevens van wanbetalers doorgeven. Als de klant in een hulpverleningstraject zit, mag hij niet worden afgesloten van energie.

“We willen mensen beter en éérder helpen”, zegt woordvoerder Caspar Itz van het ministerie tegen dagblad AD. Volgens minister Eric Wiebes gaat het bij elektriciteit, gas en warmte om een eerste levensbehoefte.

In de zomer van 2016 werden ongeveer tienduizend Nederlandse huishoudens afgesloten van energie. Vaak blijkt dat wanbetalers die tussen april en oktober worden afgesloten, ook in de winter nog zonder gas en licht zitten.


Dit bericht verscheen eerder op Nu.nl