Verboden kosten verhuur in nieuw jasje gestoken

Verhuurmakelaars hebben een nieuwe manier gevonden om huurders extra op kosten te jagen. De tot aan de Hoge Raad verboden ’bemiddelingskosten’ maken een comeback als ’contractkosten’ of ’administratiekosten’.

Dat stelt nieuwszender BNR na een belrondje met huurrechtadvocaten en de Woonbond. Verhuurmakelaars die voor zowel de huurder als de verhuurder werken, mogen niet aan allebei kosten doorberekenen, bepaalde de Hoge Raad in 2015. Een rechter bepaalde daarna dat een verhuurmakelaar bemiddelingskosten volledig aan een groep huurders moest terugbetalen.

Makelaars hebben nu dus een weg om die rechterlijke uitspraken heen gevonden. Die wordt steeds vaker genomen, stelt de Woonbond. „Het gaat om bedragen van enkele honderden euro’s”, zegt een woordvoerder van de Woonbond tegen deze krant. „Dat is iets lager dan de bemiddelingskosten, die gingen vaak richting de duizend euro.”

Volgens de zegsman zijn huurders kansrijk als ze de kosten bij de rechter aanvechten. „Verhuurmakelaars lijken erop te gokken dat mensen dat niet doen. Maar we hebben gezien dat sommige bij een dagvaarding al eieren voor hun geld kiezen.”


Dit bericht verscheen eerder op Telegraaf.nl