Tips voor de vakantieperiode (Woonbond)

Van alle Nederlanders gaat 78 procent een of meerdere keren per jaar op vakantie, volgens cijfers van het Nibud. Veel daarvan gaan natuurlijk in de zomerperiode. Waar moet je aan denken als je de voordeur achter je dichtgooit en op reis gaat? De Woonbond geeft een aantal nuttige tips.

Op slot

Laat je huis goed afgesloten achter. Zorg voor goedgekeurde sloten, hang- en sluitwerk op ramen, balkondeuren en lichtkoepels. Sluit alle ramen en deuren, ook bijvoorbeeld wc-raampjes. Laat geen sleutels in de binnenkant van sloten zitten.

Bewoonde indruk

Zorg dat je huis er niet wekenlang hetzelfde uitziet. Vraag buren om af en toe gordijnen open en dicht te doen, lichten aan of uit te doen, en de post weg te halen. Heb je geen buren die dit kunnen of willen doen, gebruik dan tijdschakelaars op de lampen.

Geen opstapjes

Zet vuilcontainers, tuinmeubilair en ladders binnen, zodat inbrekers niet naar boven kunnen klimmen om het huis in te komen.

Social media

Heel leuk, die vakantiekiekjes vanaf het strand aan de Middellandse Zee. Maar ook inbrekers kijken mee op social media. Hetzelfde geldt voor je antwoordapparaat: laat niet weten dat en hoe lang je weg bent. Je kunt ook lid worden van een Buurt-WhatsApp-groep. Zo kan iedereen die iets verdachts ziet bij jouw huis, alarm slaan.

Na terugkomst

Vorig jaar zijn er in Nederland 20 mensen overleden aan legionella. De levensgevaarlijke bacterie komt van nature voor in de grond en in water. In warm, stilstaand water kan de bacterie snel groeien. Als je thuiskomt van vakantie is het dus zaak waterleidingen goed door te spoelen voordat je met het water in aanraking komt. Dit kan je douche zijn, maar denk ook aan de tuinslang die al weken in de zon heeft gelegen. Voordat je gaat sproeien eerst goed laten doorlopen. De legionellabacterie veroorzaakt een infectie van de luchtwegen als de vernevelde druppeltjes worden ingeademd.


Dit bericht verscheen eerder op Woonbond.nl