Steeds meer overstappers energieleverancier

Steeds meer mensen stappen jaarlijks over naar een andere energieleverancier. Dat blijkt uit het onderzoek naar de energiemarkt dat de Autoriteit Consument & Markt (AC&M) elk jaar laat uitvoeren. Afgelopen jaar stapten meer dan 1 op de 5 Nederlanders over: 1,7 miljoen van de 7,9 miljoen huishoudens.

De overgrote meerderheid (74%) stapt over vanwege de prijs. Daarnaast zijn groene energie of een duurzamere energieleverancier (21%) en een welkomstcadeau (17%) belangrijke redenen. Er valt ook heel wat te kiezen: in de afgelopen 10 jaar is het aantal energie-aanbieders meer dan verdubbeld: van 24 naar 59. Die aanbieders concurreren onder meer met elkaar op prijs. Contractprijzen bij een gemiddeld verbruik (2.970 kWh elektriciteit en 1.270 m3 gas) variëren van zo’n 1300 tot 1600 euro per jaar. Wie zoekt en vergelijkt, kan op jaarbasis honderden euro’s goedkoper uit zijn. Het loont dus zeker de moeite om elk jaar opnieuw te kijken of het financieel aantrekkelijk is om over te stappen.

Sociale huurders stappen minder over

Het onderzoek van AC&M maakt geen onderscheid in regio’s of doelgroepen. Maar uit eerder onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat sociale huurders minder vaak overstappen dan huurders in de commerciële sector en kopers, en dat mensen in het noorden en oosten van het land vaker overstappen dan mensen in de Randstad. Wat de redenen zijn waarom veel sociale huurders niet overstappen is niet onderzocht.

Extra aandacht voor energielasten

Omdat de energielasten de komende jaren steeds verder gaan stijgen en die een substantieel deel van de woonlasten uitmaken, besteedt de Woonbond de komende maanden extra aandacht aan de energierekening en waar je op moet letten als je overstapt.