RADAR: Schimmel in je woning

Het televisieprogramma RADAR van AVROTROS had in de uitzending van 24 april 2017 uitgebreide aandacht voor de risico’s van schimmels in woningen.

Leven met schimmel in je woning

Schimmel in je huurhuis wil niemand, toch heeft naar schatting een half miljoen tot één miljoen woningen last van schimmels. Deze schimmels lijken onschuldig, maar ze kunnen voor flink wat gezondheidsproblemen zorgen.

In Capelle aan den IJssel kampen drie vrouwen in hetzelfde woonblok met schimmels in hun huurwoningen. Dit lijkt ook nog eens hun gezondheidsklachten te verergeren, maar volgens hen doet de woningcorporatie Havensteder niet genoeg. Er worden wel oplossingen geboden, maar die lossen het probleem niet op.

Meer onderzoek nodig

Longarts Hans in ’t Veen van het Franciscus Gasthuis & Vlietland in Rotterdam ziet in zijn praktijk dat de huisvoorziening in Rotterdam niet altijd even goed is. Maar het is volgens hem moeilijk vast te stellen of schimmels echt de oorzaak zijn van de gezondheidsklachten. Er moet meer onderzoek komen, aldus In ’t Veen. Mensen met astma zijn vatbaarder voor de schimmels, de schimmels kunnen een verergering geven en de luchtwegen kunnen zelfs kapot gaan. In het ergste geval kan er een longontsteking optreden.

Onderhoudsprocedure

Volgens Marcel Trip van de Woonbond gaat een kwart van de vragen die bij hen binnenkomt over schimmel. Als de verhuurder niets of niet genoeg doen aan de schimmels kun je als huurder naar de huurcommissie stappen. Zij kunnen dan een onderhoudsprocedure starten en dit kan leiden tot het afdwingen van een huurverlaging tot veertig procent. Dit is volgens Trip een goede stok achter de deur om verhuurders toch in beweging te krijgen.


Huurders Zorgloket van het Nationaal HuurdersCollectief

Bij specifieke gezondheidsklachten door schimmel kun je direct contact opnemen met het Huurders Zorgloket. Zij gaan dan jouw klachten bekijken, nemen contact op met de GGD en doen eventueel een huisbezoek.

Het Huurders Zorgloket is bereikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 9.00 tot 17.00 uur op 088-488 77 00. Of stuur een e-mail aan zorgloket@nationaalhuurderscollectief.nl. U ontvangt dezelfde dag nog een reactie.


Bekijk de uitzending van RADAR door op onderstaande beeld te klikken

RADAR - Schimmels in huis

(het item over schimmels start bij 21:27)