Letselschadebureau JBL&G komt op voor ‘doodzieke’ huurders schimmelhuizen

Letselschadebureaus behandelen steeds meer zaken van huurders die ernstig ziek zijn geworden door vocht en schimmel in hun huis. “Woningcorporaties zijn moeilijk vooruit te branden als het gaat om fatsoenlijk onderhoud en goed woningbeheer, zo merken de bureaus, en schepen huurders liever af met een karig bedrag dan ze een beter huis aan te bieden”, zo stelt Juridisch Bureau Letselschade & Gezondheidsrecht (JBL&G).

Samen met de SP in Amsterdam is JBL&G begonnen met een campagne om huurders van schimmelhuizen adequater bij te kunnen staan. De SP verwijst de meest urgente gevallen die zich ten einde raad tot de partij wenden, door naar het letselschadekantoor. “We zien steeds meer cliënten met ernstige gezondheidsklachten, louter door hun woning”, stelt Frederik Lieben van JBL&G. “Sommigen slapen al maanden op een laagje plastic op een totaal beschimmelde vloer. Veel huizen zijn er ontzettend slecht aan toe, en onze cliënten ook. Keelpijn, hoofdpijn, jeuk, eczeem, longproblemen, verstopte oren, hoesten: noem maar op, plus alle stress die daarbij komt. Vaak is het echt een hel, waarin ze soms al jaren moeten wonen.”

Overstroming in badkamer door riolering

JBL&G geeft het voorbeeld van een 52-jarige inmiddels zwaar zieke huurder met vocht- en schimmelproblemen aan de Marnixstraat in Amsterdam waarin verhuurder Eigen Haard de bewoner 2500 euro smartengeld heeft geboden. Bij deze huurder kwam tot zeven keer toe de inhoud van de riolering door de badkamer omhoog en stroomde de éénkamerwoning over. Lieben: “We hebben de woning laten onderzoeken door een onafhankelijk instituut en dat constateerde dat binnen meer dan twee tot driemaal zoveel schimmels en bacteriën voor komen dan buiten, met daaronder enkele giftige en zeer schadelijke soorten. Eigen Haard wil hem echter geen andere woning geven, omdat deze zogenaamd aan de normen voldoet. Hun verzekeraar Achmea heeft 2500 euro smartengeld geboden om de zaak in der minne te schikken, maar wat heb je daar nou aan als je ziek bent en geen fatsoenlijk huis hebt? Bovendien loopt de schade elke dag nog meer op, wordt cliënt zieker en zieker, en is dat huis straks helemaal rijp voor de sloop. Zonde.”

Schimmel en achterstallig woningonderhoud groot probleem

Het Meldpunt Schimmelwoningen van de SP in Amsterdam is inmiddels weer gesloten, maar de partij belooft de vinger aan de pols te houden. Gemeenteraadslid Erik Flentge: “Schimmel en achterstallig woningonderhoud zijn een groot probleem, dat bovenaan de agenda van de politiek en de woningverhuurders hoort te staan. Schimmel moet uitgebannen worden uit onze stad. Kom in actie en zorg ervoor dat de schimmelwoning tot het verleden gaat behoren.”


Dit bericht verscheen eerder op Amweb.nl