Kajsa Ollongren nieuwe minister van Wonen

De nieuwe minister van Binnenlandse Zaken Kajsa Ollongren (D66) gaat ook over wonen, bouwen en ruimtelijke ordening. Woningcorporaties zien uit naar een constructieve samenwerking. Hieronder alvast een profiel van de nieuwe minister van Wonen.

Karin Hildur (Kajsa) Ollongren (Leiden, 28 mei 1967) is een Nederlands bestuurder en politica. Ze is sinds 26 oktober 2017 vicepremier en minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.

Ollongren groeide op in Oegstgeest. Ze studeerde economie en geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam en volgde daarna de opleiding administration publique aan de École nationale d’administration in Parijs en de Leergang Buitenlandse Betrekkingen aan Instituut Clingendael.

Zij heeft altijd gewerkt in publieke dienst. Na haar studie begon Ollongren als directeur Europese integratie en strategie en als plaatsvervangend directeur-generaal economische politiek bij het Ministerie van Economische Zaken. Ollongren stond in 2006 als vijfde kandidaat op de verkiezingslijst van D66 voor de Tweede Kamerverkiezingen 2006. Haar partij haalde toen slechts drie zetels en Ollongren werd niet verkozen.

In 2007 werd ze plaatsvervangend secretaris-generaal en raadadviseur van het ministerie van Algemene Zaken. Als vertrouweling van minister-president Mark Rutte werd ze in augustus 2011 secretaris-generaal bij het ministerie van Algemene Zaken. In die hoedanigheid zat ze in het formatieteam voor het kabinet-Rutte I. Die functie bekleedde zij tot 2014. Sindsdien was zij wethouder en loco-burgemeester in haar woonplaats Amsterdam. De laatste maanden nam zij de taken van de inmiddels overleden burgemeester Van der Laan waar, één van haar voorgangers als minister van Wonen.

Ollongren komt uit een Fins-adellijk geslacht, dat is ingelijfd bij de Nederlandse adel en daardoor mag ze zich jonkvrouw laten noemen. Haar moeder is Zweeds, waardoor ze naast de Nederlandse ook de Zweedse nationaliteit heeft. Ze is getrouwd en heeft twee zoons.


Dit bericht verscheen eerder op Aedes.nl