Huurderskorting in strijd met Woningwet

Huurders van een Zeeuwse woningcorporatie wordt een eenmalige korting van 170 euro door de neus geboord. De Autoriteit Woningcorporaties heeft de verhuurder teruggefloten.

Door een fusie tussen woningcorporaties Zeeuwland en Woonburg wordt er jaarlijks een miljoen bespaard. Met de huurders is afgesproken dat het eerste ’verdiende’ miljoen wordt teruggeven met een eenmalige huurkorting van 170 euro. Het ’cadeautje’ voor mensen die het vaak al niet zo breed hebben was al bekend bij de Autoriteit Woningcorporaties, maar de waakhond vindt alsnog dat de korting in strijd is met de strenge Woningwet. De corporatie stapt nu naar de rechter.

Woedend

De landelijke koepel van corporaties Aedes is woedend over de gang van zaken. „Dit is een voorbeeld van doorgeslagen regelgeving. Huurkorting moet mogelijk zijn, ongeacht of het een eenmalige of structurele korting is”, schrijft de vereniging in een verklaring. SP-Kamerlid Beckerman is verbolgen. „Wat een rare zaak. Waarom mag geld van huurders niet worden teruggegeven”, vraagt de socialist zich af. CDA-Kamerlid Geurts eist een verklaring van het kabinet: „Wij willen snel opheldering.”


Dit bericht verscheen eerder op Telegraaf.nl