Huurders laks met laten vervangen van geisers

Nadat twee bewoners van de Prinses Marijkestraat in Alphen eind maart overleden door koolmonoxidevergiftiging, meldde geen enkele huurder zich bij Woonforte voor vervanging van geisers of gaskachels. De corporatie is ‘verbijsterd’ over deze laksheid.

De open verbrandingstoestellen zijn levensgevaarlijk, waarschuwde Woonforte naar eigen zeggen al ruimschoots voor de tragische gebeurtenis in de Prinses Marijkestraat, waarbij een 33-jarige man en een 25-jarige vrouw omkwamen.

“Bizar dat niemand zich getriggerd voelt door onze waarschuwingen, zeker na zo’n drama” Woordvoerster Woonforte

Toen hadden 160 huurders al een brief gekregen waarin de corporatie aandrong op vervanging. ,,Met 60 van hen was al contact en daar halen we de komende maanden geisers en gaskachels weg, maar de rest reageerde dus nog steeds niet. Bizar dat niemand zich getriggerd voelt door onze waarschuwingen, zeker na zo’n drama”, reageert een woordvoerster van Woonforte. Bij de open verbrandingstoestellen bestaat een extra grote kans op koolmonoxidevergiftiging, omdat er te weinig zuurstof bij komt. Goede ventilatie kan dan ook levens redden.

Korting

De corporatie verving de afgelopen jaren al veel geisers en gaskachels door veiliger apparatuur. Woonforte geeft 50 procent korting op centrale verwarming en boilers. Ook dat trekt kennelijk geen huurders over de streep. ,,Dat verbaast ons”, aldus de woordvoerster.
Woonforte komt nu opnieuw zelf in actie. Volgende week krijgen de resterende 100 huurders in Alphen per brief de oproep nu echt mee te gaan doen. Een week later worden alle huurders gebeld. ,,Daarvoor huren we extra medewerkers in”, meldt Woonforte. ,,Bij wie we dan nog niet hebben bereikt, staan we straks voor de deur. Als het moet, schakelen we de rechter in.” Dat laatste meldde Woonforte al kort na de dood van het Alphense stel.

“Wij hebben er geen ervaring mee, maar de rechter zou kunnen dreigen met een boete of ons toestemming geven met de politie een huis in te gaan om te doen wat nodig is” Woordvoerster Woonforte

Vroeger was vervanging van geisers niet verplicht, nu kunnen corporaties naar de rechter stappen. ,,Wij hebben er geen ervaring mee, maar de rechter zou kunnen dreigen met een boete of ons toestemming geven met de politie een huis in te gaan om te doen wat nodig is. Huisuitzetting? Dat lijkt ons een te zwaar middel.”

Fusiecorporatie Woonforte benadert ook nog 33 huurders van het vroegere Trifolium in Boskoop en alle 130 huurders in flats in de Snijdelwijk. ,,Van die flats weten we dat al een flink aantal geisers is vervangen, maar onduidelijk is waar ze nog wel zitten. Daarom benaderen we alle bewoners”, legt de woordvoerster van Woonforte uit.

Op scherp

Het drama in Alphen zette eerder dit jaar ook corporatie Habeko (Hazerswoude en Koudekerk) op scherp. ,,We halen de laatste 21 geisers nog dit jaar uit onze huurwoningen”, kondigde directeur Martin Bogerd aan. Bij Woonforte gaat het iets langer duren, aldus de woordvoerster. ,,We mikken op medio 2018. We hopen eerder klaar te zijn, maar zijn ook afhankelijk van hoe snel mensen meewerken. Het gaat vaak ook om asbest weghalen en leidingen omleggen. Dat vergt tijd.”


Dit artikel verscheen eerder op AD.nl door Jan Belt