Experiment in Amsteldorp met woningruil sociale huurders

In Amsteldorp is een grote woning­ruiloperatie aan de gang. Huurders met een te groot huis kunnen ruilen met huurders met ruimtegebrek, zonder woonduur te verliezen. Het Parool doet uitgebreid verslag van het experiment van twee corporaties.

Huurders van de 759 sociale huurwoningen van twee corporaties die graag een grotere of kleinere woning willen, kunnen zich voor de ruilactie opgeven. Ze kunnen verhuizen zonder hun woonduur te verliezen. Deelnemers die kleiner gaan wonen, kunnen mogelijk zelfs hun oude, lagere, huur meenemen, wat gewoonlijk bij verhuizen uitgesloten is.

Woningruilweken in Ymere en Rochdale

Wie dezer dagen door Amsteldorp loopt, zal de pamfletten voor de ramen opvallen. Het zijn geen verkiezingsborden. Het gaat om bewoners van sociale huurwoningen die zo laten weten dat ze binnen Amsteldorp willen verhuizen en meedoen aan de vorige week gelanceerde Woningruilweken van Ymere en Rochdale.

Caroline Nolet van Ymere zegt dat veel bewoners van sociale huurwoningen in het verkeerde huis zitten. “Onze bedoeling met deze ruilactie is dat mensen met een verhuizing de woning krijgen die beter past bij hun levensfase.

Senioren zitten alleen of met zijn tweeën in een veel te grote woning. Starters op de woningmarkt lopen tegen de dertig, terwijl vroeger mensen rond hun twintigste op zichzelf gingen wonen. Zij zijn aan kinderen toe, maar wonen daarvoor in een te kleine woning.” Oorzaak is de lange inschrijfduur voor een sociale huurwoning (14,6 jaar). Daardoor staan woningzoekenden vaak jaren in de rij voor een huis.

Ymere en Rochdale hebben daarom vorige week in Amsteldorp als proef de Woningruil­weken gelanceerd. Als het experiment slaagt, gaan de corporaties kijken of het mogelijk is dit ook in de rest van de stad te doen.

Lees het volledige verhaal op de website van Het Parool. (Parool Plus)