Je zorgverzekering op vakantie

De zomer komt er aan. Een tijd dat veel mensen op vakantie gaan. Als je dit jaar ook op vakantie naar het buitenland gaat, dan blijf je gewoon verzekerd. Maar er zijn zaken waar je op moet letten.

Spoedeisende zorg

De zorgverzekering biedt in 2017 nog altijd een werelddekking voor behandelingen die in Nederland gedekt zijn. Met de basisverzekering heeft iedereen wereldwijd recht op vergoeding voor onvoorziene medisch noodzakelijke zorgkosten. Er is pas sprake van medisch noodzakelijke zorg als de zorg niet kan worden uitgesteld tot je weer terug in Nederland bent.

Bij wie kan je terecht?

Neem bij acute medische situaties in het buitenland contact op met de hulpdienst van je zorgverzekeraar. Het telefoonnummer vind op je de achterkant van je zorgpas. Handig om het nummer ook in je telefoon te zetten. De medewerkers zullen je helpen bij het vinden van een ziekenhuis of zorgaanbieder. Je kan ook informatie krijgen over de vergoeding van zorg in het buitenland.

Je zorgpas gaat dus ook mee

De zorgpas die je van je zorgverzekeraar hebt ontvangen, kan je ook in het buitenland gebruiken als er op de achterkant European Health Insurance Card (EHIC) staat. De EHIC is geldig in EU/EER-landen, Zwitserland en Australië. Het is het bewijs dat je in het buitenland verzekerd bent voor spoedeisende zorg. Ga je naar een ander land in het buitenland zoals Turkije of Marokko, dan kan je het verdragsformulier 111 bij je zorgverzekeraar aanvragen. Met de EHIC of het verdragsformulier 111 heb je recht op vergoeding conform het marktconforme tarief van dat land. Privé-ziekenhuizen en particuliere zorgverleners accepteren de EHIC niet. De zorgkosten moet je zelf ter plekke betalen en de rekening kan je achteraf bij je zorgverzekeraar declareren.

Vergoeding zorgkosten

Je krijgt de kosten voor spoedeisende zorg vergoed volgens de regels van het land waar je op vakantie bent tot maximaal het Nederlands tarief.. Het verplichte eigen risico (eventueel het vrijwillig eigen risico) en de wettelijke eigen bijdragen gelden ook als je in het buitenland bent. Kijk voordat je op vakantie gaat altijd goed hoe het zit met de dekking van medische kosten.

Reisverzekering

Als je basis- of aanvullende verzekering met vergoeding voor buitenlandzorg de medische kosten niet geheel dekken, dan kan een reisverzekering dekking bieden. Een reisverzekering is sowieso handig voor onverziene kosten, zoals verlies of diefstal van bagage. Let op dat je niet dubbel bent verzekerd.


Dit bericht verscheen eerder op zorgverzekeringslijn.nl