Zilveren Kruis neemt Kijksluiter op in kwaliteitsbeleid apothekers

Zilveren Kruis gaat vanaf 2019, als eerste zorgverzekeraar, apothekers ondersteunen en stimuleren bij de inzet van Kijksluiter. Kijksluiter is een bibliotheek van animatievideo’s waarin de belangrijkste informatie uit de bijsluiter, op een voor iedereen, begrijpelijke manier wordt uitgelegd. Informatie wordt op maat aangeboden, in verschillende talen en is bij uitstek geschikt voor mensen met beperkte gezondheidsvaardigheden. Dat meldt Zilveren Kruis.

Beloning voor apothekers
In het Kwaliteitsbeleid 2019 worden de verschillende manieren waarop apothekers Kijksluiter kunnen aanbieden toegelicht. Middels een opslag op het basistarief hoopt Zilveren Kruis apothekers te stimuleren bij de inzet van Kijksluiter. “Kijksluiter is een waardevolle toevoeging aan de voorlichting door de apotheek”, vertelt Casper Smit, beleidsontwikkelaar bij Zilveren Kruis. “Correct medicijngebruik is goed voor onze verzekerden, maar ook voor de hele maatschappij.”

De bijsluiter begrijpelijk(er) gemaakt
In aanvulling op het begeleidingsgesprek bij uitgifte van een nieuw medicijn draagt Kijksluiter bij aan goed gebruik van geneesmiddelen. Stefan Faas, adviserend apotheker bij Zilveren Kruis: “De kracht van Kijksluiter is dat het de bijsluiter voor vrijwel iedereen begrijpelijk maakt. Ook voor mensen die moeite hebben met lezen en schrijven of anderstalig zijn. Daarom gaan we het gebruik van Kijksluiter door apothekers stimuleren.”

Goed medicijngebruik dankzij e-health
Ongeveer 30 procent van de Nederlanders heeft moeite met het begrijpen en toepassen van schriftelijke medische informatie, zoals de bijsluiter. Dat is waar Kijksluiter een oplossing biedt. Afke de Jong, bestuurder van Stichting Kijksluiter: “Het is geweldig dat Zilveren Kruis dit doet. Het is een belangrijke mijlpaal in onze missie om alle Nederlanders in staat te stellen om van Kijksluiter gebruik te maken.”

 


Dit artikel verscheen eerder op nationalezorggids.nl