Wat vanaf 1 juli wel en niet kan

Het kabinet heeft een nieuwe fase van de coronacrisis aangekondigd. “Door afstand te houden, geven we ruimte aan elkaar”, aldus premier Mark Rutte. Wat mag vanaf 1 juli wel en wat niet?

Basisregels voor iedereen en overal:

  • Blijf thuis bij klachten en laat je zo snel mogelijk testen op het coronavirus.
  • Houd 1,5 meter afstand van elkaar.
  • Was vaak je handen en hoest of nies in je elleboog.
  • Werk zoveel mogelijk thuis.
  • Vermijd drukte en reis zoveel mogelijk buiten de spits.

Regels voor binnen:

Als personen vooraf reserveren, een gezondheidscheck ondergaan, vaste zitplaatsen hebben en onderling 1,5 meter afstand kunnen houden, dan geldt er binnen geen maximum voor het aantal aanwezigen.

Op plekken waar je niet voor hoeft te reserveren en waar je vooraf geen vragen over je gezondheid krijgt, geldt een maximum van honderd personen. Dat geldt dan weer niet voor plekken met een grote doorstroom van bezoekers (bijvoorbeeld musea, winkels en bibliotheken). Daar geldt geen maximum.

Zangkoren mogen weer oefenen en optreden, maar alleen onder bepaalde voorwaarden. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) komt binnenkort met de richtlijnen daarvoor.

Discotheken en nachtclubs blijven tot in ieder geval 1 september gesloten.

Uitzonderingen voor binnenruimtes:

  • In het openbaar vervoer is een niet-medisch mondkapje verplicht. Alle zitplaatsen zijn beschikbaar, maar het advies is om zoveel mogelijk buiten de spits te reizen.
  • In de auto mogen meerdere mensen (ook uit verschillende huishoudens) samen reizen. Het advies is om een mondkapje te dragen, verplicht is dat niet.
  • Mensen met een contactberoep (kappers, sekswerkers, masseurs, rijinstructeurs) hoeven zich bij klanten niet aan de anderhalvemeterregel te houden.

Regels voor buiten:

Buiten mogen maximaal 250 personen bij elkaar zijn. Dat is exclusief personeel. Wel moet – zoals vrijwel overal – 1,5 meter afstand van anderen worden gehouden.

Op terrassen moeten klanten een vaste zitplaats hebben. Er geldt geen maximum als iedereen heeft gereserveerd en vragen over de eigen gezondheid heeft beantwoord.

In dierentuinen, pretparken en op bijvoorbeeld kermissen geldt geen maximumaantal bezoekers. Iedereen moet wel onderling 1,5 meter afstand houden.

Scholen, kinderen en jongeren

Kinderen tot en met twaalf jaar hoeven onderling en tot volwassenen geen 1,5 meter afstand te houden. Ook op scholen of de kinderopvang hoeft dat dus niet.

Basisscholen waren al open en middelbare scholen gaan na de zomervakantie weer volledig open. Onderling hoeven leerlingen geen 1,5 meter afstand te houden. Wel moeten ze afstand tot de docent houden.

Mbo’s, hogescholen en universiteiten mogen na de zomervakantie ook verder geopend worden om studenten op locatie onderwijs te geven. Iedereen moet onderling 1,5 meter afstand houden.

Sport

Alle sporten, zowel binnen- als buitensporten, mogen worden beoefend. Dat geldt ook voor contactsporten. Wedstrijden mogen ook weer worden gespeeld.

Na een training of wedstrijd moeten sporters zich weer aan de anderhalvemeterregel houden.

Bij wedstrijden mag publiek langs de lijn zitten of staan. Er geldt een maximum van 250 toeschouwers.

Ook in stadions mag weer publiek bij wedstrijden aanwezig zijn. Wel moeten toeschouwers altijd onderling 1,5 meter afstand houden. Schreeuwen en spreekkoren zijn niet toegestaan.