Toespraak Rutte: maatregelen tegen coronavirus ongekend in vredestijd

Premier Mark Rutte heeft in zijn toespraak gezegd dat de maatregelen tegen het coronavirus ongekend zijn voor een land in vredestijd. Dat zei hij in een televisietoespraak vanuit zijn werkkamer in het Torentje.

Hij bood zijn medeleven aan aan de nabestaanden en aan degenen die lijden onder het longvirus. “Je vraagt je af: gebeurt dit echt!”, zei hij. De premier snapt dat iedereen veel vragen heeft over allerlei dagelijkse zaken. Vooral ouderen en mensen met een zwakke gezondheid hebben grote zorgen, zei Rutte. Juist voor hun zullen de risico’s zo klein mogelijk moeten worden gemaakt.

Hij benadrukte dat bij het treffen van maatregelen wordt vastgehouden aan de kennis van de deskundigen. “Hun adviezen zijn vanaf het begin leidend”, aldus Rutte.

De premier legde drie scenario’s uit die Nederland kan volgen. Daarbij kiest het kabinet om het virus “maximaal te controleren.” Dat betekent dat wordt geprobeerd met de maatregelen de piek van de besmetting af te vlakken en uit te smeren over een langere periode.

Kijk hier de toespraak van de premier terug: