Meerderheid van de vrouwen geeft voorkeur aan huisarts van hetzelfde geslacht 

Zestig procent van de jonge vrouwen tot veertig jaar zegt liever een vrouwelijke huisarts te hebben. Reden voor deze voorkeur zou zijn dat vrouwen zich vaker dan mannen voor hun lichaam schamen of zichzelf lelijk vinden.

Dat blijkt uit een enquête onder 7.010 deelnemers van Libelle en Patiëntenfederatie Nederland. Ruim een kwart van de vrouwelijke patiënten boven de 69 jaar oud heeft liever een vrouwelijke huisarts. Voor het bespreken van intieme problemen zien zelfs vier op de tien van hen het liefst een huisarts van hetzelfde geslacht.

Een op de acht vrouwen zegt uit schaamte haar bezoek aan een mannelijke huisarts zelfs uit te stellen. Ter vergelijking zegt een op de 25 mannen hetzelfde te doen. Vooral het uit de kleren gaan voor de arts vindt een op de vijf vrouwen lastig, zeker wanneer de borsten, de buik of billen zichtbaar zijn.

Volgens 20 procent van de respondenten zou een vrouwelijke huisarts beter luisteren. Bovendien zegt bijna een derde van hen dat het empathisch vermogen van de vrouwelijke arts ervoor zorgt dat de patiënt zich meer op haar gemak voelt.

Mens centraal

“Het onderbuikgevoel van de deelnemers aan deze enquête klopt: vrouwelijke huisartsen stellen de mens meer centraal.”, aldus Debra Roter, hoogleraar volksgezondheid in de VS. Roter bestudeert de verschillen tussen mannelijke en vrouwelijke huisartsen al dertig jaar. “Patiënten vertellen meer aan vrouwelijke artsen en die krijgen dan ook een helderder beeld van het wel en wee en dus meer handvatten om een patiënt zo goed mogelijk te helpen.”

“Zo’n hoog percentage valt niet te negeren”, zegt Toine Lagro, Hoogleraar Vrouwenstudies Medische Wetenschappen en emeritus huisarts over het onderzoek. “Dat betekent dat vrouwen als ze dat willen ook echt de kans moeten krijgen om een vrouwelijke huisarts te zien. 38 procent van de patiënten blijkt niet te weten dat ze daar ook recht op hebben.”


Dit artikel verscheen eerder op Nu.nl