Meer vraag naar herstelbedden voor ouderen in ziekenhuizen

Steeds meer ouderen liggen langer in het ziekenhuis dan nodig, waardoor veel ziekenhuizen kampen met een beddentekort. Herstelbedden zijn daarvoor de oplossing, zegt Wouter van der Horst van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen.

Herstelbedden

In 2015 maakten 26.600 ouderen gebruik van een herstelbed, in 2016 waren dat er 29.300 en het aantal stijgt snel. Dat schrijft de Volkskrant dinsdag.

Door de zorghervorming van 2015 wonen ouderen langer thuis en sluiten verzorgingshuizen. Ook verschilt het aanbod van herstelbedden sterk per regio.

“Doordat mensen langer thuis wonen, ontstaat vaker een acute situatie, bijvoorbeeld na een val”, zegt account- manager Mariët Dirkzwager van het ziekenhuis OLVG in Amsterdam in de krant. “Sommige van deze ouderen hebben andere problemen, dan vind je niet snel een passende vervolgplek na een opname. In het hele land is de zorg nu bezig dit vangnet te verbeteren.”

Verantwoordelijk

Minister Edith Schippers van Volksgezondheid maakte 243 miljoen euro vrij voor de herstelbedden. Zorgverzekeraars zijn sinds dit jaar verantwoordelijk voor de inkoop.


Dit artikel verscheen eerder op Nu.nl