Kabinet neemt advies over: ouderen, zieken en zorg krijgen eerste vaccins

Het kabinet neemt het vaccinatieadvies van de Gezondheidsraad over. Dat betekent dat ouderen en mensen met een onderliggende ernstige aandoening het coronavaccin als eerste zullen krijgen. Ook zorgmedewerkers staan hoog op de prioriteitenlijst van het kabinet. Het gaat dan om zorgpersoneel dat direct contact heeft met coronapatiënten.

Het kabinet verwacht dat in het eerste kwartaal van 2021 3,5 miljoen Nederlanders zich kunnen laten vaccineren.

Dat is onvoldoende om de hele groep ouderen en kwetsbaren (totaal zo’n vijf miljoen mensen) in te enten. Het kabinet kiest er daarom voor om de eerste vaccins beschikbaar te stellen aan de 155.000 bewoners van verpleeghuizen en mensen met een verstandelijke beperking die in een instelling wonen.

Als mensen binnen die groep de inenting niet kunnen krijgen, bijvoorbeeld omdat het vaccin bij hen niet werkt, krijgt zorgpersoneel dat direct met hen werkt de prik. Mantelzorgers horen daar ook bij.

Coronavaccin mogelijk elk jaar nodig

Daarna zijn zestigplussers met een ernstige aandoening aan de beurt, waarbij begonnen wordt bij de oudste mensen. Daarna volgen zestigplussers zonder medische indicatie, mensen onder de zestig jaar met een ernstige aandoening en zorgmedewerkers die direct contact hebben met coronapatiënten.

De Gezondheidsraad rekent onder meer hart- en longziekten en diabetes tot ernstige aandoeningen. Dat geldt ook voor nierpatiënten en mensen met een verminderd afweersysteem.

“Hoe eerder deze mensen beschermd zijn, hoe sneller we de meest beperkende maatregelen achter ons kunnen laten”, aldus minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid).

Het kabinet houdt er rekening mee dat het coronavaccin elk jaar gegeven moet worden, net als bij de griepprik.

‘Geen drang of dwang bij vaccinatie’

Minister De Jonge is hoopvol dat bij een succesvolle eerste vaccinatieronde in combinatie met intensief testen van de niet-gevaccineerden veel van de coronamaatregelen kunnen worden losgelaten.

Drang of dwang bij het vaccineren wil het kabinet niet. Tegelijkertijd wil het wel nadenken over het scenario waarbij een deel van de bevolking wel gevaccineerd is en een ander niet. Over dit ‘ethisch dillema’ buigt het kabinet zich de komende tijd verder.

Eerste vaccins mogelijk voor eind 2020 goedgekeurd

Als alles meezit keurt het Europees Medicijnagentschap (EMA) de eerste vaccins nog voor het einde van het jaar goed, zei voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen donderdag.

Volgens haar zijn in eerste instantie kleine hoeveelheden van de inentingen beschikbaar en komen de grote aantallen “later pas”.

Vaccin is gratis maar niet verplicht

Sommige vaccins moeten bij extreem lage temperaturen bewaard worden (tot 70 graden onder nul). De afgelopen maanden zijn er daarom al extra zogeheten supervriezers gekocht. Ook zijn 25 miljoen veiligheidsnaalden gekocht.

Het coronavaccin wordt door de Nederlandse overheid gratis verstrekt. Het kabinet start zo snel mogelijk een vaccinatiecampagne, onder andere op radio en televisie, waarin het belang van het krijgen van het coronavaccin wordt onderstreept.

Minister De Jonge zegt het gesprek aan te gaan met mensen die twijfelen over het coronavaccin. Wanneer heel Nederland het vaccin kan krijgen is nog niet duidelijk.