Ingrijpende bezuinigingen bij tientallen gemeenten om zorgkosten

Tientallen gemeenten staan voor ingrijpende bezuinigen doordat de zorgtaken die zij erbij hebben gekregen veel duurder zijn dan begroot, zo blijkt uit een rondgang van de Volkskrant.

Er zouden onder meer plannen voor het sluiten van bibliotheken, minder onderhoud aan wegen en gebouwen, minder cultuur en het verhogen van de gemeentebelastingen zijn.

Voor meer dan twee derde van de gemeenten vormen vooral de kosten voor jeugdzorg een probleem. Bij elkaar hebben de gemeenten hun budget hiervoor overschreden met meer dan 600 miljoen euro. Minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) erkent het probleem en gaat op zoek naar extra geld.

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) bevestigt dat veel gemeenten overwegen de onroerendezaakbelasting (ozb) te verhogen of bibliotheekfilialen te sluiten. “Terwijl het niet de bedoeling is dat de burger de dupe wordt van de tekorten op de jeugdzorg”, aldus een woordvoerder.

De gemeenten zijn in 2015 verantwoordelijk geworden voor de jeugdzorg. Sindsdien is het aantal jongeren (tot 23 jaar) in jeugdzorg gestegen met 12 procent; van 380.000 in 2015 tot 428.000 in 2018.


Dit bericht verscheen ook op www.nu.nl.