Grote zorgverzekeraars zeggen onrendabele minimapolis vaarwel

Grote zorgverzekeraars als Menzis en Zilveren Kruis stoppen met het aanbieden van speciale polissen voor minima in gemeenten waar dit niet langer rendabel is. Over de terugtrekkende beweging is ook in grote gemeenten als Apeldoorn veel beroering ontstaan, zo schrijft het Algemeen Dagblad. Op een aantal plekken springt de kleine zorgverzekeraar Salland in het gat.

In het AD valt te lezen dat 30 gemeenten vorige maand van verzekeraar Menzis te horen kregen dat de zorgverzekeraar de minimacontracten per 1 januari opzegt, waar door bijstandgerechtigden in deze gemeenten hun zorgverzekering kwijtraken. Bij de minimapolis springen veel gemeenten financieel bij, waardoor bijvoorbeeld het eigen risico gering of nul is. Volgens Menzis vallen de gemeenten niet onder de kernregio’s en de kan de verzekeraar daarom niet rendabel werken.

Jaar verlenging
Apeldoorn is een van de grootste gemeenten die worden getroffen: ze verzekert zesduizend minima via Menzis. Na de ontstane ophef zegde Menzis Apeldoorn al wel een jaar verlenging toe, net als aan de Veluwse gemeenten Epe en Brummen.

Terugtrekkende beweging
Ook Zilveren Kruis maakt een terugtrekkende beweging uit plaatsen waar ze samen met de gemeente minimapolissen aanbiedt. Dat geldt onder meer voor Lelystad en Harderwijk, al heeft in de eerste stad De Friesland, een ander label van Achmea, die rol overgenomen.

Maatschappelijk probleem
Salland Zorgverzekeringen, onderdeel van Eno, is inmiddels in 9 gemeenten in het gat gesprongen dat de grote verzekeraars achterlaten. “We hopen echter dat andere verzekeraars dat ook doen”, benadrukt woordvoerder Nynke Wiersma. “Als iedereen zich terugtrekt hebben we een maatschappelijk probleem.”


Dit artikel verscheen eerder op amweb.nl