Groningen en Twente vragen hulp leger voor verpleeghuizen

De veiligheidsregio’s Groningen en Twente hebben afgelopen weekend in een brandbrief militaire bijstand gevraagd voor verpleeg- en verzorgingshuizen. Vanwege het hoge aantal coronabesmettingen en het hoge ziekteverzuim dreigt de zorg in het geding te komen.

Defensie zegt met de veiligheidsregio’s en het ministerie van Volksgezondheid te inventariseren wat nodig is en hoe het leger kan helpen. Het dringende verzoek om ondersteuning is ingegeven door verpleeg- en verzorgingshuizen in de regio, zegt een woordvoerder van de voorzitter van de Groningse veiligheidsregio, Koen Schuiling.

In zijn brief, die in handen is van RTL Nieuws, schrijft Schuiling dat de nood ‘ongekend hoog’ is. Hoewel het aantal besmettingen in Groningen lager ligt dan het landelijk gemiddelde kampt 30 procent van de verpleeglocaties met coronabesmettingen. In het zwaar getroffen Twente, waar afgelopen week 637 op de 100 duizend inwoners positief testten, gaat het om 32 procent van de verzorgings- en verpleeghuizen. Ouderenzorgaanbieders hebben Defensie woensdag al om bijstand gevraagd. Ook de Twentse ziekenhuizen sloegen vorige week alarm.

De voorzitter van de branchevereniging voor ouderenzorg (Actiz) zei vorige week in de Volkskrant dat de situatie in verpleeg- en verzorgingshuizen nu ‘welhaast ernstiger’ is dan dit voorjaar. Naast het oplopende aantal besmettingen kampen ze met de uitval van personeel: een op de tien zorgmedewerkers zit ziek thuis of is in quarantaine. Bureaumedewerkers is gevraagd om bij te springen, veel kerstverloven zijn ingetrokken.

‘Handjes’

De veiligheidsregio’s willen niet kwijt wat voor inzet zij verlangen van Defensie. Dit wordt maandagavond besproken in het Veiligheidsberaad met de andere regio’s. Ook Defensie kan hier nog niets over zeggen, evenmin of zij gehoor kan geven aan de oproep. ‘Wij worden alleen ingezet als het echt niet anders kan’, stelt een woordvoerder. ‘Er zijn handjes genoeg. Maar verpleegkundigen en artsen worden wel steeds schaarser.’

Afgelopen weekend schoot het leger al een verzorgingshuis in het Gelderse Ede te hulp waar in korte tijd elf bewoners overleden en een groot deel van de verzorgenden ziek thuis zit. Daarnaast worden 160 militair verpleegkundigen en artsen ingezet bij het covidcentrum van het UMC Utrecht, waar coronapatiënten worden opgevangen die niet in hun eigen regio terechtkunnen. Nog eens zo’n duizend militairen nemen monsters af in de XL-teststraten die Defensie opzette in samenwerking met de GGD’s en werkgeversorganisatie VNO-NCW.

Tijdens de eerste coronagolf werden honderden militairen ingezet in ziekenhuizen, verzorgingshuizen, bij de inrichting van coronazorghotels en voor de coördinatie van de patiëntenspreiding.