Gezondere leefstijl kan miljarden besparen op diabeteszorg

Door in te zetten op leefstijlinterventie voor diabetespatiënten, kan flink op de zorgkosten bespaard worden. Na leefstijlinterventie heeft ongeveer 40 procent van de diabetes type 2-patiënten geen medicijnen meer nodig. Dit meldt NOS op basis van een opiniestuk in NRC.

Dat veranderingen in de leefstijl ziektes helpt tegengaan, bleek al uit een pilot met het programma ‘Keer Diabetes 2 Om’ van stichting Voeding Leeft en zorgverzekeraar VGZ. Bijna 40 procent van de deelnemers kan zonder medicijnen, zolang zij gezond eten en genoeg bewegen. Ongeveer 90 procent van de deelnemers heeft na deelname bijna geen medicijnen meer nodig en een jaar na dato heeft 38 procent ze nog steeds niet nodig.

“Ondanks dit medische en financiële succes, en ondanks de recente opname van leefstijlinterventies in het basispakket van de zorgverzekering, bereiken deze particuliere initiatieven helaas nog maar een kleine populatie”, schrijft een groep hoogleraren, artsen en (voedings-)deskundigen in NRC. Als het aan hen ligt, komt er meer geld voor het beschikbaar maken van goedkopere, doch betere behandelingen voor mensen met diabetes type 2.


Dit bericht verscheen ook op www.nationalezorggids.nl.