Afstand, mondkapje én handen wassen kan corona bedwingen

Onderzoek van UMC Utrecht wijst uit dat het coronavirus bedwongen kan worden als mensen zich aan de 1,5 meter afstand houden, hun handen vaak blijven wassen en een mondkapje dragen. Voorwaarde is dus wel dat én afstand wordt gehouden en er een mondkapje op het gezicht zit. Dit meldt het Algemeen Dagblad.

Een wiskundig model laat zien dat handen wassen de kans op besmetting verkleint, dat mondkapjes iemands besmettelijkheid verlagen en dat afstand houden de kans op virusverspreiding minimaal blijft. Afzonderlijk zijn deze maatregelen niet genoeg om de pandemie te beteugelen, maar samen doen ze dat wel.

De onderzoekers van het UMC Utrecht zeggen dat mensen zich wereldwijd aan deze drie maatregelen moet houden, want anders zullen er overal weer lockdowns volgen door het stijgend aantal besmettingen. Het is van belang om ons hieraan te houden, tot er een effectief en veilig vaccin is.

Mondkapje verkleint kans op virustransmissie

Overigens gaat het hierin niet om verplicht gebruik van mondkapjes, maar vrijwillig gebruik. “Ons model toont aan dat de kans op virustransmissie niet tot nul hoeft te worden teruggebracht om toch effect te sorteren. Maar het staat vast dat verplicht gebruik van mondkapjes de kans op virustransmissie verkleint. Gebruik mondkapjes dus als je veelvuldig contact hebt met anderen, zou ik zeggen. Zoals in het openbaar vervoer, of bij een demonstratie”, zegt co-auteur Martin Bootsma.