Achmea (Zilveren Kruis) voorziet premiestijging in 2018

Achmea, de verzekeraar waar onder andere Zilveren Kruis onder valt, verwacht een stijging van de zorgpremie in 2018. Dat blijkt uit een toelichting op de halfjaarcijfers van Nederlands grootste zorgverzekeraar. Ook Chris Oomen van DSW en zorgverzekeringsexpert Rob Adolfsen (van het voormalige Anno12) voorspellen een premiestijging.

Nederlanders zouden rond de 70 euro meer gaan betalen voor hun basispolis. 2018 wordt daarmee het derde opeenvolgende jaar dat de zorgverzekering duurder wordt.

Reserves

Door inzet van reserves is de premietoename afgelopen jaren binnen de perken gebleven, aldus Willen van Duin (topman van Achmea). Maar dit is volgens hem geen houdbare situatie. Er komt mogelijk een moment dat de reserves een dusdanig niveau hebben bereikt dat er niets meer overblijft om de premie te kunnen drukken.

Alle zorgverzekeraars hebben de afgelopen jaren voor honderden miljoen euro’s uit hun reserves gebruikt om de zorgverzekering enigszins betaalbaar te houden. Echter zijn zij ook verplicht een bepaald vermogen aan te houden als reserve, om eventueel onvoorziene omstandigheden te kunnen vergoeden.

Het lijkt er nu op dat 2018 het kanteljaar gaat worden, waarbij verzekeraars minder geld gaan steken om de zorgpremie laat te houden.

Einde subsidiëring premie

Van Duin geeft aan te willen stoppen met het laag houden van de zorgpremie door eigen vermogen in te zetten. Hij geeft aan in de afgelopen drie jaar al 1,2 miljard euro daarvoor te hebben gebruikt. Daarmee wordt de basisverzekering inmiddels beneden de kostprijs aangeboden. Een zaak die niet langer houdbaar is. Wanneer Achmea gaat stoppen met het kunstmatig ‘laag houden’ van de premie laat Van Duin voorlopig nog in het midden. Ook andere zaken spelen een rol in deze, zoals de ontwikkeling van de zorgconsumptie.

Van Duin laat verder weten zeer tevreden te zijn met de werking van het huidige vereveningssysteem waarmee onverzekerbare risico’s onder alle verzekeraars worden verdeeld. Verzekeraars met een bovengemiddeld aantal chronisch zieken krijgen bijvoorbeeld een hogere vereveningsbijdrage dan verzekeraars met relatief veel jonge verzekerden. Daarmee blijft het stelsel voor verzekeraars en verzekerden eerlijk. (bron: Zorgvisie)

Prinsjesdag

Tijdens Prinsjesdag, op dinsdag 19 september, maakt het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) de nominale rekenpremie bekend. Dit is vaak een richtlijn voor de daadwerkelijke premie.

In 2017 steeg de rekenpremie met 42 euro (3,50 euro per maand) ten opzichte van 2016. Echter was de daadwerkelijke stijging bij de meeste zorgverzekeraars veel meer dan dit bedrag. Verzekerden kregen dit jaar zelfs te maken met een stijging van gemiddeld 7,63 euro per maand. Echter kan er van uit gegaan worden dat, net als andere jaren, de lagere inkomens volledig worden gecompenseerd middels de zorgtoeslag.

Verdeling zorgverzekeraars

Achmea behoort tot een van de vier grote zorgverzekeraars die gezamenlijk meer dan 90 procent van de markt in handen hebben. In de infographic op zorgwijzer.nl wordt de verdeling in Nederland in kaart gebracht.


Dit artikel verscheen eerder op Zorgwijzer.nl