Aantal overstappers zorgverzekering bereikt laagste punt

Ruim 1 miljoen Nederlanders zijn per 1 januari 2018 overgestapt naar een andere zorgverzekering. Dat blijkt uit voorlopige cijfers van onderzoeksinstituut Vektis.  Het percentage overstappers bedraagt in 2018 5,9 procent en is het laagste sinds 2011. Vorig jaar kwam het definitieve aantal overstappers uit op 6,4 procent (1,08 miljoen mensen).

In het najaar van 2017 werd door ZorgWijzer.nl een nog lager percentage overstappers verwacht, namelijk 5,4 procent.

1 februari

Het definitieve percentage overstappers kan nog iets stijgen aangezien nog niet alle informatie is verwerkt door de zorgverzekeraars. In februari en april publiceren Zorgverzekeraars Nederland (ZN) en Vektis nog een uitgebreide analyse met het definitieve aantal overstappers voor 2018.

Verzekerden die vóór 1 januari 2018 hun huidige zorgpolis hebben opgezegd, krijgen nog tot 1 februari de kans om een nieuwe zorgverzekering af te sluiten. Deze gaat dan met terugwerkende kracht in werking.

Zorgverzekeringskaart

Uit gegevens van ZN blijkt dat de zorgverzekeringskaart door ruim een miljoen verzekerden is geraadpleegd. Op deze kaart staat informatie over de basis- of aanvullende polis inzichtelijk en relatief eenvoudig weergegeven, zoals:

  • Wat is verzekerd (en wat niet)?
  • Zijn er beperkingen?
  • Waar geldt de verzekering?
  • Wat zijn de verdere verplichtingen?
  • Hoe je de verzekering kunt opzeggen.

Een ander voordeel van de zorgverzekeringskaart is dat deze er bij alle verzekeraars exact hetzelfde uitziet, waardoor het vergelijken van pakketten, dekkingen en voorwaarden relatief gemakkelijk is.


Dit bericht verscheen eerder op Zorgwijzer.nl