450.000 mensen met recht op zorgtoeslag vroegen deze niet aan

Ongeveer 450.000 mensen met recht op zorgtoeslag deden vorig jaar geen aanvraag voor deze financiële tegemoetkoming voor de zorgpremie. Een analyse van vergelijkingswebsite Independer wijst uit dat Nederlanders hierdoor zeker 100 miljoen euro aan toeslag lieten liggen. De deadline voor de aanvraag voor zorgtoeslag 2018 is 1 september 2019. Dit meldt Independer. 
Alleenstaanden kunnen tot 1.128 euro terugkrijgen. Een aanvraag samen met een partner kan bijna het dubbele opleveren. Maar er zijn veel misverstanden over het recht op zorgtoeslag. Zo blijken mensen met lage inkomens vaak terughoudend met de aanvraag, omdat ze bang zijn de toeslag later te moeten terugbetalen. En mensen met hogere inkomens doen vaak geen aanvraag omdat ze denken er nooit recht op te hebben.
Ook mensen met een hoger inkomen hebben in sommige gevallen recht op zorgtoeslag. Dat kan bijvoorbeeld het geval zijn als je vorig jaar minder bent gaan werken, waardoor je een lager jaarinkomen had. Die kans op een lager jaarinkomen bestaat ook voor mensen die in 2018 een hypotheek oversloten en daarvoor een boeterente betaalden.

Zorgtoeslag cashback check

Independer ontwikkelde samen met Bokkz de Zorgtoeslag Cashback Check. Met deze gratis tool kan iedereen gemakkelijk zien of hij in 2018 recht had op zorgtoeslag en zo ja, deze op de valreep ook direct aanvragen. De gebruiker uploadt in de tool een kopie van zijn belastingaangifte van 2018 en ziet direct waar hij recht op heeft. Met een druk op de knop stuurt de gebruiker zijn aanvraag direct door naar de Belastingdienst, die het bedrag binnen enkele weken overmaakt.


Dit bericht verscheen ook op nationalezorggids.nl.